Hippocampus har hand om minne och inlärning. Genom träning och en stimulerande miljö kan vi motverka den åldersrelaterade minskningen av hippocampus och i stället få den att växa. Foto: SVT Grafik

Jonna ger hjärnan en berikande miljö

Uppdaterad
Publicerad

Träning maximerar våra chanser att ha en frisk hjärna länge, men en stimulerande och berikande miljö har också stor påverkan. Jonna Noblin från Västerås ger sin hjärna bra träning genom att ofta testa nya saker.

– Ofta är det något jag inte testat innan och som jag tror att jag är jättebra på. Sen visar det sig att det är jag inte, säger Jonna Noblin och skrattar.

Sätt hjärncellerna i arbete

Hon har bland annat gått på crawlkurs, lärt sig spanska, gått på retorikkurs och tagit motorcykelkort. Och att utsätta hjärnan för nya miljöer och utmaningar är precis vad som får de nya hjärncellerna som man bildar vid träning att överleva.

Träningens påverkan på hjärnan

– Det man vet i dag är att med fysisk aktivitet kan vi bilda nya nervceller i hjärnan. Men för att de ska komma till användning behöver man använda de nya nervcellernam, säger Lotta Brangefält som är lärare i Fysioterapi vid Mälardalens Högskola.

Gör inte allt på rutin

En berikande miljö behöver inte vara särskilt avancerad att få. Det kan handla om att ta sin promenad på en ny stig, att man går i skogen istället för på vägen eller att man löser korsord eller soduko. Det viktiga är att inte alltid göra samma sak, utan att hjärnan får testa nytt.

– Sen gör man något man kanske inte gör jämt, så att du får nya intryck. Lyssna på en ny låt, var i en ny miljö, ät något du aldrig ätit förut, utsätt nervcellerna för ny stimulans, säger Lotta Brangefält.

Kan förebygga risk för demens

Att ge hjärnan en berikande miljö, i kombination med att man är fysiskt aktiv, kan enligt forskning förebygga risken att drabbas av sjukdomar som demens och alzheimers.

– Genom att vara fysiskt aktiv regelbundet, och ge de nya nervcellerna en stimulerande miljö, så kommer man att kunna öka storleken på hippocampus istället för att den minskar som den gör av åldern. Och det i sin tur motverkar sjukdomar som Alzheimers och demens, säger Lotta Brangefält.

”Vill lära mig ännu mer”

Och för Jonna, som redan gillar att testa nya saker, så är det positiva nyheter, även om hon inte har reflekterat över vad hennes lust att testa nya saker gör med hennes hjärna.

– Nej, inte mer än mitt humör. I bland är det väldigt frustrerande, ibland kan jag undra varför jag gör så mycket, för jag har inte tid. Men jag har inte tänkt på vad det kan göra för hjärnan, säger Jonna Noblin.

Hur känns det då om du tänker på att du kanske i framtiden motverkar att du får demens eller Alzheimers?

– Det hade ju varit fantastiskt. Det gör att jag kanske vill lära mig ännu mer, säger Jonna Noblin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träningens påverkan på hjärnan

Mer i ämnet