Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När kan dispenser för skogsbruk i den smittade zonen bli aktuellt? – Jan Cedervärn på Jordbruksverket svarar. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Tre frågor om: Dispens för skogsarbete i svinpestsmittade zonen

Publicerad

De som äger skog inom den smittade zonen tvingas vänta med avverkning, gallring och annat arbete på grund av restriktionerna. Men det här ska inte innebära ett permanent stillestånd i skogen i flera år – enligt Jordbruksverket så kan skogsägare redan nu ansöka om dispens.

Just nu jobbar Jordbruksverket, enligt överdirektör Jan Cedervärn, intensivt med frågan om så kallade generella dispenser för vissa delar av den smittade zonen och för vissa typer av aktiviteter i området. Klarare besked kring det här väntas myndigheten kunna ge om några veckor. Men redan nu kan alltså skogsägare ansöka om dispens.

– Ser vi möjligheten till att medge dispens redan nu så kommer vi att göra det, säger Jan Cedervärn.

Afrikanska svinpestutbrottet

Drabbade ska ersättas ekonomiskt

En annan del kring skogen som Jordbruksverket ser över är den ekonomiska ersättningen. Enligt epizootilagen, som används för att rättfärdiga restriktionerna i den smittade zonen, har den som drabbas av produktionsbortfall har rätt till ersättning. Men besked om hur och när drabbade kan söka ersättning kommer inte komma de närmaste veckorna.

– Hela vårt system kring det här är uppbyggt på att besluten drabbar en gård eller en anläggning, men det här drabbar mycket bredare. Där behöver vi först utreda hur vi kan forma och ta reda på vad det finns för begränsingar för hur vi kan forma ersättningar för detta, säger Jan Cedervärn, överdirektör på Jordbruksverket.

I klippet: När kan dispenser för skogsbruk i den smittade zonen bli aktuellt?

SKOGSÄGARE I DEN SMITTADE ZONEN

Den smittade zonen är 100 000 hektar stor och av det är 73 000 hektar skog, varav 67 000 hektar är produktiv skogsmark. Det finns 680 privata skogsägare och 75 företag och organisationer som äger skog i området. Största ägaren är Sveaskog med 14 200 hektar skog och därefter AB Karl Hedin med 13 200 hektar skog.

Källa: Skogsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet