– Som argument är barn otroligt bra, för vi håller alla med om att barnen ska gå först.
Maria Wolrath Söderberg är docent i retorik vid Södertörns Högskola och forskar om vilka argument vi använder när vi vill göra något klimatskadligt, som till exempel att flyga. Eller tvärtom när vi försöker ändra vårt beteende till det bättre. Själv har hon både fått barnbarn och gjort stora förändringar de senaste åren.
– Jag har halverat mina utsläpp genom att bland annat sluta flyga och odla så mycket som möjligt av det vi äter här på vår gård i Västmanland. Jag trodde att det skulle vara jättesvårt, men att avstå flygresor har visat sig vara en skitsak, och så tror jag många upplever omställning.
Desto större inre skav – desto troligare handlingskraft
Frågan som intresserar Maria Wolrath Söderberg mest är hur vi som människor kan ha så mycket kunskap och ändå inte ändra vårt beteende.
– De flesta skulle inte drömma om att ställa ut en gammal tvättmaskin i skogen, men när det gäller utsläpp fortsätter vi som om det inte fanns en morgondag.
Har du hittat vad som leder till förändring?
– De flesta svenskar är storutsläppare globalt sett och när man får syn på de egna utsläppens verkliga storlek, då gör det ofta ont och det uppstår ett inre skav.
Ju mer det inre skavet växer, desto troligare är det att vi kommer till handling, berättar hon, särskilt om vi samtidigt känner rädsla och omger oss med människor som går i samma riktning.
– Jag tycker mig faktiskt se att någonting håller på att hända nu, att fler engagerar sig, kanske håller vi på att komma till en social ”tipping point”.
Lista: Tre vanliga ursäkter för klimatosmarta beteenden: