En delad bild med tre sektioner. Den första sektionen visar en person som håller en lussebulle och en flaska. Den andra sektionen visar en person med ljusslingor omkring sig och en flaska, alla med en mysig och festlig känsla. Den tredje sektionen visar en person som håller en stjärnformad ljusdekor. Bakgrunden är en stadsmiljö som antyder en vinter- eller julstämning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Gud vad gott det luktade” – SVT:s reporter Elin Krell testade hur flexibla västeråsarna är när det gäller jultraditioner. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Julpynt och lussekatter i november när novent trendar – hur mycket är det okej att rucka på traditionerna?

Publicerad

Vissa drar gränsen vid första december, andra julpyntar så fort det börjar snöa – oavsett månad. SVT gick ut på stan i Västerås för att höra var gränsen går för att äta en lussebulle eller ta fram julpyntet.

Julmusik, julgodis, julgran... – med nya fenomenet ”novent” är det för vissa en självklart redan i november. Medan andra håller hårdare på traditionerna och avstår julmusten ända fram till julafton.

”Det här gör mig glad” – SVT gick ut på stan i Västerås för att höra hur Melinda, Freja och Shayan resonerar.

Saga, 24, maxar julpyntet tidigt i november: ”Vill vara redo”

En person står vid fönstret i ett hemtrevligt rum. I bakgrunden syns en stor pappersstjärna i guld som hänger. På fönsterbrädan finns en liten grön växt och en dekoration i form av en mini-julgran. Utsikten visar en trädgård med grönska utanför. Personen har på sig en grå tröja med mönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kika in hemma hos Saga Thunholm i Västerås där tomtar, adventsljusstakar och julbrödet redan är framme. Foto: Elin Krell/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Novent

Mer i ämnet