En reporter intervjuar tre ungdomar utomhus. De står framför Nibbleskolans paviljong, som är kameraövervakad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kommer inte till en skola med sönderspruckna rutor”. Hör eleverna Svea, Alicia och Carl på Nibbleskolan i Hallstahammar. Foto: Maja Tengnér/SVT

Kameraövervakning gav effekt – färre krossade rutor på skolorna i Hallstahammar

Uppdaterad
Publicerad

Kostnader för skadegörelse på skolorna har krympt rejält sedan Hallstahammars kommun satsade på övervakningskameror. På Nibbleskolan är både elever och rektor positiva till förändringen.

– Man kommer inte till en skola med sönderspruckna rutor, säger eleven Alicia Landernäs.

För fyra år sedan kostade vandalism skolorna i Hallstahammars kommun en miljon kronor. Politikerna beslutade då att införa övervakningskameror. Redan under året då kamerorna började installeras sjönk kostnaderna för skadegörelse till 364 000 kronor. I år är prognosen 250 000 kronor.

– Innan kamerorna kunde det vara tio rutor pangade efter helgen. Det är tufft att vara i den miljön och jobba, säger Einar Hägglöf, driftschef på fastighetsförvaltningen.

Oväntat tydliga effekter

Kamerorna filmar bara på kvällstid. På flera av skolorna kan man inte övervaka hela området, då det kan finnas integritetshinder mot att filma ut mot till exempel gångvägar. Där syns också övervakningens effekter tydligast.

– På Nibbleskolan har vi en paviljongbyggnad som är övervakad och där har det bara varit en enda skadegörelse. Men skolan som bitvis är övervakad har 30 000 kronor i bara fönsterrutor i år, säger Einar Hägglöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.