Två HSK veteraner står och håller i retrobollen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Läderbollarna sög upp vatten och blev tunga” – hör veteranerna Harald Björk och Ove Öberg om fotbollskarriärerna i tidigare allsvenska Hallstahammars SK. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Kickoff med åtråvärd retroboll – så firade Hallstahammars SK allsvenskans 100-årsjubileum

Publicerad

I helgen firade Hallstahammars SK allsvenskans stora jubileum genom avspark med en klassisk läderboll – som blott 67 klubbar kan stoltsera med.

– Ingen höjdare att nicka. Det hände att man fick bollen på fel ställe och då blev man liggande, säger veteranen Ove Öberg om dåtidens fotbollar.

Hallstahammars SK är en av 67 föreningar i hela Sverige som deltagit i den högsta nivån för svensk fotboll på herrsidan. HSK var i allsvenskan säsong 1931/1932 och 1938/1939. De andra två föreningarna från Västmanland är Västerås IK och Västerås SK.

Den symboliska avsparken utfördes av två veteraner. Ove Öberg med 229 matcher i den röda tröjan och Harald Björk med 124 matcher (Harald har också gjort imponerande 166 matcher och 107 mål i VSK).

Hallstahammar spelar nu i division 5

Efter avsparken spelade HSK match mot Hornafrik IF som hemmalaget vann med 2-0. HSK är just nu serieledare i division 5 – en bit från glansdagarna på 30-talet.

– Vi hoppas att vi håller vår serieledning så vi kan ta oss upp till fyran och sen jobba oss upp mot allsvenskan igen. Vi tar ett år i taget, säger ordförande Peter Hödefors och ler.

I klippet ovan trixar veteranerna med jubileumsbollen och minns tillbaka.

Ur Fotbollskväll 1995: HSK och deras allsvenska resa

En serietabell. En gammal vybild över Trollebo IP i Hallstahammar. Och en bild på underhållaren Thore Skogman som nickar en fotboll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hallstahammar i Västmanland, där fotbollen blev avkopplingen och lidelsen för bruksarbetarna. Se reportaget från SVT:s Fotbollskväll som sändes 1995 där bland annat fotbollsspelarna Martin Söderström och Ove Eklund medverkar. Även Thore Skogman skymtar förbi och lattjar lite med bollen. Foto: SVT/Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.