Följ med in i lokalerna där kommunen vill öppna familjecentral. – Vi har fått väga för och emot, säger Lars-Göran Bärling (KD) och visar runt. Foto: SVT

Efterlängtad familjecentral startas i Surahammar

Uppdaterad
Publicerad

Surahammar är en av fyra kommuner i Västmanlands län som inte haft någon familjecentral. Men nu har kommunfullmäktige gett socialnämnden i uppdrag att starta en.

– Om man är realistisk kanske man kan tänka sig öppning i april, säger Lars-Göran Bärling (KD), vice ordförande i socialnämnden.

Både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har tagit initiativ till en ny familjecentral efter att kommunen stängde den öppna förskolan för ett par år sedan. Genom att samla öppen förskola, socionomer, familjebehandlare, bvc och mvc under samma tak vill man stärka det förebyggande arbetet gentemot både små barn och mot ungdomar.

Enligt Lars-Göran Bärling (KD), vice ordförande i socialnämnden, finns nu en samsyn över partigränserna.

Planen är att öppna i lokaler intill äldreboendet Källbogården. Fördelar sägs vara att det är kommunens lokaler och att de är tillgängliga för renovering och iordningställande direkt.

Nyanställer pedagog och socionomer

Läget utanför centrum har lyfts som en nackdel – även av vårdcentralen som ska bidra med BVC och MVC.

– Vi har fått väga för och emot. Samtidigt är ju egentligen ingenting långt bort från centrum i Surahammar, menar Bärling.

Förutom en pedagog till den öppna förskolan ska det också anställas två socionomer. En ska jobba förebyggande riktat mot små barn, en mot ungdomar.

I videon förklarar Bärling varför man valt att också satsa mot ungdomarna i den nya familjecentralen.

Vad är en familjecentral?

En familjecentral är en kostnadsfri verksamhet som riktar sig till barn och föräldrar och som är hälsofrämjande, generell och tidigt förebyggande. Den ska minst innehålla mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola, och socialtjänst med inriktning mot förebyggande arbete. Det kan även finnas samarbete med andra aktörer, exempelvis tandvården.

I Västmanland finns familjecentraler i sex av länets tio kommuner. Västerås, Köping, Hallstahammar, Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg. Dock ser det lite olika ut vilka verksamheter som är knutna till dem och villka som på heltid är lokaliserade under samma tak.

Källa: Region Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.