– Jag kände ”gud vad skönt”, sen tänkte jag, nu får Pär äntligen frid, säger Elisabeth Löf.
Hon var ordförande i den lokala hälso- och sjukvårdsnämnden och arbetade vid skrivbordet mitt emot Pär Axelsson i gamla landstingshuset på Hålgatan 2 i Västerås i flera år.
Strax efter Pärs död gjordes en omfattande kartläggning av hans umgängeskrets. Många förhördes och involverades i utredningen.
– Man kände ett stort obehag. Men jag är inte arg över att vi fick gå igenom det här. Jag tycker snarare att det är bra att man nu gått till botten med utredningen, att den är avslutad och att alla verkar vara överens om att det var så här det gick till.
Partikollegor och nära arbetskamrater
Olle Persson var ordförande i regionfullmäktige samtidigt som Axelsson var landstingsråd. De arbetade nära varandra under många år.
– Det är bara att acceptera att det tagit så många år innan man kommit fram till det här. Ur familjens synpunkt är det viktigt att få veta hur han dog såklart så det är väl på ett sätt skönt, säger Olle Persson.
Han känner tomhet efter beskedet om Axlesson men tycker samtidigt att någon gång måste man sätta punkt.
– Det finns paralleller med utredningen om Olof Palme. Det är likadant här. Det finns inga vittnen eller spår. Dörren till altan var inte låst och polisen kom ingenstans. Vi kan inte fortsätta älta det här år efter år.
Både Löf och Persson tror att ett sjukdomstillstånd, vilket är vad polisen kommit fram till, skulle kunna vara orsaken till Pär Axelssons plötsliga död.
– Det här har alltid varit ett frågetecken. Nu kan alla vi som hade en relation till Pär få ett finare avslut till honom än vad vi hade tidigare, säger Elisabeth Löf.