Kombinationtjänst värdefullt för både vården och personal

Publicerad

Genom satsningen på kombinationstjänster inom psykiatrin hoppas regionen både kunna locka mer personal och höja kvalitén i vården. Susanne Olofsdotter är en av de sex personer som idag har en kombinationstjänst. Hon tycker satsningen är viktig.

– Vi testar och utvärderar metoder. Då ser vi vad som fungerar och hur vi kan göra det bättre men det handlar också om att hitta effektiva processer så att barn och unga får hjälp snabbare, säger Susanne Olofsdotter om forskningens betydelse på kliniken.

– Det är jätteviktigt att man får ett vetenskapligt förhållningssätt inom vården så att man vet att det man gör faktiskt fungerar, säger hon.

Under tre år satsar Region Västmanland 8,5 miljoner årligen på klinisk forskning inom psykiatrin. Det handlar bland annat om så kallade kombinationstjänster där medarbetaren forskar 50 procent och arbetar i verksamheten 50 procent.

Susanne Olofsdotter tror att satsningen gör att många som är forskningsintresserade kommer kunna dras till Region Västmanland.

På BUP och när hon själv samtalar och diagnostiserar barn och unga så får hon forskningstips.

– Jag ser ju vad det finns för problem och kunskapsluckor i verksamheten och vad det är för utmaningar vi står inför och där väcks de relevanta forskningsfrågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.