Ida Lundström och hennes kollegor i Hallstahammar jobbar numera 35- istället för 40-timmars arbetsvecka. Foto: Jenny Berggren/SVT

Positivt att korta arbetstid för pressade socialsekreterare

Publicerad

I de kommuner i Västmanland som provat att låta socialsekreterare gå ner i arbetstid med bibehållen heltidslön vittnas det om positiva effekter. I Hallstahammar permanentades testprojektet nyligen.

– Nu har vi en stabil arbetsgrupp. Man får träffa samma handläggare och man behöver inte berätta sin historia för nya personer, säger Ida Lundström, socialsekreterare i barn- och ungdomsgruppen i Hallstahammar. 

Se mer från Hallstahammar i klippet.

Kan bli fler

Arbetssituationen inom socialtjänsten runtom i landet beskrivs ofta som tuff och hårt belastad.

Att låta socialsekreterare gå ner i arbetstid med bibehållen heltidslön som en del av lösningen, är det hittills tre kommuner i Västmanland som provat i någon form. Förutom Hallstahammar även Skinnskatteberg och Kungsör.

I Fagersta ska nu samtliga förvaltningar se över om kortare arbetsdagar kan vara något för dem, rapporterar Sveriges radio.

Positivt enligt socialcheferna

I Skinnskatteberg har sju socialsekreterare med myndighetsutövning jobbat 80 istället för 100 procent i ungefär två år. Med hjälp av pengar från Socialstyrelsen har kommunen också kunnat förstärka med en tjänst.

Projektet ska utvärderas ordentligt i höst men erfarenheterna är goda säger enhetschefen för individ och familj, Christer Jansson.

– Vi har en betydligt mindre personalomsättning än tidigare, även mindre sjukfrånvaro och vi får behörig personal när vi rekryterar, säger han. 

– Min förhoppning är att vi kan förlänga och till och med permanenta, men då måste vi ju också få till ett politiskt beslut om finansiering.

Facket: Vi är kluvna

I Kungsör får pendlande socialsekreterare på barn- och ungdomssidan räkna in sin restid i arbetstiden, en överenskommelse som kom till efter flyktingvågen 2015.

– Det här är ju också en form av arbetstidsförkortning även om det inte är den typiska i det här sammanhanget. Och vi har sett positiva effekter av den när vi rekryterat, säger Christer Zegarra Eriksson, vikarierande avdelningschef socialförvaltningen.

Fackförbundet Akademikerförbundet SSR, som organiserar många socialsekreterare, är dock kluvna till det hela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.