Den nya lagen gäller endast kontroller av serveringsställen, till exempel butiker och skolor är undantag. Andreas Berg Mörén arbetar som miljö- och hälsoinspektör för Västerås stad förklarar varför restauranger, pubar och krogar är i fokus.
– Man har valt att inrikta sig på serveringsställen eftersom det är där man ser de stora trängselproblemen. Kroggäster kan hamna nära folk de inte känner under en längre tid, vilket ökar risken för smittspridning, berättar han.
Hur tätt får det vara mellan borden på en restaurang?
– Man pratar om minst en armlängds avstånd mellan personer. Är gästerna lugna och stillsamma kan gränsen vara närmare, men är det mer livfullt måste avstånden vara större, säger Andreas Berg Mörén.
Mer om coronakontrollen
• Regeringen har avsatt totalt 82 miljoner kronor för att stärka processen kring smittskyddstillsynen på serveringsställen.
• Syftet är att minska riskerna för ytterligare samhällsspridning av coronaviruset.
• Av totalbeloppet fördelas 75 miljoner kronor till kommunerna, 5,5 miljoner kronor till regionerna samt 1,5 miljoner kronor till länsstyrelserna.
• Den tillfälliga lagen träder i kraft den 1 juli 2020 och upphöra att gälla vid årskiftet.
Källa: Regeringskansliet