Foto: TT, SVT

Föräldrar och kommun i strid om skolbygget

Uppdaterad
Publicerad

I mars ska det första spadtaget tas i bygget av den nya skolan i Ransta – men en konflikt har blossat upp mellan engagerade föräldrar och kommunen. Det handlar om vilken pedagogisk inriktning den nya skolan ska ha.

En ny skola ska byggas i Ransta. Det är bra tycker alla – men hur den ska se ut råder det delade meningar om. Liberalerna och en grupp föräldrar i Ransta har drivit en egen linje i frågan.

– Vi ska ha hemklassrum. Varje klass ska ha sitt eget rum och ska inte flyttas runt i olika aktivitetsrum. Vi vill att hemklassrummen ska vara en plats där eleverna kan ha sina bänkar och böcker. Vi tror att det ger mer studiero och trygghet, säger Mårten Hemström (L) som är med i skolnämnden i Sala men även med i föräldragruppen i Ransta som driver frågan.

Mårten Hemström (L). Foto: SVT

Bygger för framtiden

Peter Molin (M), ordförande i skolnämnden i Sala, hävdar å andra sidan att kommunen bygger för framtiden.

– Pisa-resultaten har ju sjunkit under många många år i Sverige och vi har inga skolor med den här strukturen som visar dåliga resultat så vitt jag vet. Skolan behöver inte se ut som den gjorde på 50-talet, det är sådana skolor vi har idag, säger han.

Peter Molin (M). Foto: SVT

Förutom den pedagogiska inriktningen, kompliceras ekvationen med att man samtidigt vill använda lokalerna utanför skoltid för Ranstas andra behov, med bland annat gymnastikhall, bibliotek och ett medborgarkontor.

Skolan ska även användas av Ransta-borna

Personalen på skolan som SVT pratat med säger att de är jättepositiva och har haft stort inflytande i processen. Men de berättar även att det finns pedagoger på skolan som börjar tappa sugen att jobba med den nya skolan efter en bitvis ganska hård debatt.

I en insändare i Sala Allehanda säger Mårten Hemström bland annat att det här är flumpedagogik med kuddar och små mysrum. Han anser även att den pedagogiken nu är förlegad och omodern.

– Det är väl fortfarande lite populärt i vissa kretsar att eleverna ska vara väldigt aktiva och att man tror starkt på det här med grupparbete och teman. Men många lärare köper inte hela det konceptet. Det försvinner ganska mycket tid och eleverna blir stimmiga och det blir stökigt i klassrummen. Jag ser en fara med att man bygger in det här i arkitektturen nu, genom att man vill bygga flexibelt och med hög nyttjandegrad av lokalerna. Jag vill inte att barnen ska vara något ekonomiskt experiment, säger Mårten Hemström (L).

Väntas kosta 100 miljoner kronor

Men Peter Molin (M) anser att kritiken är överdriven.

– Byggkostnader och personalkostnader är det dyraste vi har i Sala kommun. Det gäller att bygga för framtiden. Det är ingen som har ifrågasatt att det ska finnas klassrum – frågan är om man måste ha sin egen bänk märkt med sitt namn,  säger Peter Molin (M).

Vad säger du till de som tror att den nya skolan blir kuddar och små mysrum?

Ja, de får väl vänta och se, säger Peter Molin (M), ordförande i skolnämden, Sala kommun.

Skolan beräknas stå klar till höstterminen 2018. Kostnaden väntas landa på runt 100 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.