• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Vill stimulera folk till att plantera fröer” – hör miljöstrategen Pia Lindahl berätta. Foto: TT / SVT

Earth hour: Köping planterar nio sorters blommor för planeten

Uppdaterad
Publicerad

Till helgens Earth hour startar Köpings kommuns nya miljöprojekt ”Köping planterar för klimatet”. Syftet med projektet är att öka den biologiska mångfalden och skänka glädje till både stora och små varelser.

– Det är lätt att bidra till en biologisk mångfald, vi alla kan vara med och bidra. Det är inte jättesvårt, säger Pia Lindahl, miljöstrateg, Köpings kommun.

Tanken med det nya miljöprojektet ”Köping planterar för planeten” är att skapa nya livsmiljöer för bin och insekter i naturen.

– Det är en ettårig ängsfröblandning förstärkt med trådgårdsväxter, berättar Christina Schyberg, kommunekolog, Köpings kommun.

Här är de nio olika blommorna:

  • Läkeringblomma – En traditionell läkeväxt som blommar med enkla blommor i ljust orange från juli till september.
  • Åkerkulla – Förekommer från Skåne upp till Värmland, Närke och Uppland. Växer som ogräs i vägkanter och åkrar.
  • Blåklint -  En ett- till tvåårig ört med smala blad och en intensiv blå färg. Stjälken är oftast grenig och kan bli nästan en meter hög.
  • Kornvallmo– Växten har odlats som prydnandsväxt sedan medeltiden. Levererar stor mängder pollen som bin gillar.
  • Riddarsporre – Växten var känd redan under 1500-talet då man använde blomman för att tillverka bläck och göra tobak vackrare.
  • Rågvallmo – Vanligast på odlad mark i södra Sverige, förekommer två underarter rågvallmo och blodvallmo.
  • Gullkrage – Är en vildväxt i Europa och Asien. I delar av Asien odlar man blomman som en grönsak pågrund av de ätliga bladen.
  • Honungsfacelia – Ursprungligen från västra delarna av USA. Odlas som bifoderväxt och är mycket populär bland insekter.
  • Klätt – Numera en sällsynt och hotad växt. Klätten måste sås ut varje år för att inte försvinna från en plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet