• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Kvinna tankar in kort på bensinmack

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då ska man avbryta och ringa polisen” – så upptäcker du kortbedragarnas försök att lura dig på pengar. Polisen förklarar i klippet. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Kortbedragare placerar dolda kameror på bensinmackar – så undviker du att bli skimmad

Publicerad

Två fall av så kallad skimming, kortbedrägerier, har inträffat på kort tid. Ett i Uppsala i oktober och ett i Stockholm i september. Polisen, som ofta ser dessa brott komma i vågor, befarar att flera fall av skimming är att vänta.

– Det är mer eller mindre en tidsfråga innan första fallen dyker upp i Västerås och Västmanland, säger Magnus Jansson Klarin, polisens presstalesperson.

De inträffade brotten har skett på bensinmackar. Gärningsmännen riktar ofta in sig på företagskort på grund av dess ofta höga beloppsgränser på krediter. Men alla uppmanas vara försiktiga.

– Framför allt är det företagskunder och det är ju för att de oftast har en högre gräns för vad man får tanka, säger Magnus Jansson Klarin, polisens presstalesperson.

Dolda kameror

Det drabbade kontokortet läses av när de förs in i bankautomater, där gärningsmännen monterat en avläsningsutrustning. Vid knappsatsen där man trycker in koden har gärningsmännen planterat en kamera i storlek av ett knappnålshuvud. Kameran tillåter gärningsmännen att se vad man trycker in.

– Kamerorna är inte lika professionellt fastsatta än om bensinbolagen själva hade satt fast dem. Så det går att se om man tittar och känner efter lite, säger Magnus Jansson Klarin.

I klippet: Sakerna att vara extra vaksam på för att minska risken att drabbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.