På måndag kommer åtalet i det uppmärksammade fallet om äktenskapstvång där ett föräldrapar i Västerås sitter häktade. De är misstänkta för att ha gift bort sin tonårsdotter. Om de döms, så de inte ensamma om att begå dessa brott.
– Jag vet att det försvann två elever bara under sommarlovet. Man kan ju inte veta med säkerhet att de har genomfört tvångsäktenskap. Just nu har vi en elev som har skickats iväg på uppfostring, säger Issis Melin, som jobbar som skolkurator och expert på hedersrelaterade frågor i Västerås skolor.
Demokratiska värderingar hamnar på efterkälke
Sedan några år tillbaka har Västerås stad jobbat aktivt för att uppmärksamma tvångsgifte och motverka hederskultur. Men några siffror på hur många som kan vara drabbade är svårt att få fram.
– Om vi tittar på den forskning som har gjorts nu så är det ju var 10:e barn i Stockholm som på något sätt har blivit utsatt. Och är det lika många i Västerås så är det ju otroligt många som är förtryckta och har en begränsad frihet. Det handlar om barn som inte får var med i sexualundervisningen, simundervisningen. De har begränsningar på vilka kamrater de får vara med. Det här gör ju att våra demokratiska värderingar kommer på efterkälke helt enkelt, säger Erik Johansson verksamhetschef för grundskolan i Västerås.
Behöver hjälp av vuxna
Issis Melin berättar att det handlar både om pojkar och flickor. Men det är mest flickor som förs bort mot sin vilja, oftast i högstadieåldern. Hon vet även att det är vi vuxna som behöver lära oss mer om det här.
– Ungdomar vet vilka miljöer deras vänner befinner sig i. Det vi i vuxenvärlden behöver bli bättre på är att ta reda på vad som händer i de ungas värld idag. De är duktiga på att hand om varandra men vi vuxna behöver hjälpa dom.
För det är ganska tungt att veta att ens bästa vän har blivit bortförd till ett annat land och du kan inget göra, säger Issis Melin.