• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Surahammars IF.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet besöker SVT en träning och pratar med spelaren Lukas Söderlund och styrelseledamoten Juha Petterson i Surahammars IF om hur det tuffa ekonomiska läget påverkar. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Kris i ishockeylaget Surahammars IF – kan tvingas dra sig ur serien

Publicerad

700 000 kronor innan jul, över miljonen totalt. Surahammars IF skramlar efter pengar för att ha råd att spela vidare i Hockeyettan när fortsättningsserien drar igång. Förhoppningen är att kommunen ska hjälpa till med ett lån.

”Det är ett mycket allvarligt ekonomiskt läge för vår kära förening”. Så inleder Surahammars IF på sin hemsida angående klubbens kris. För en vecka sedan gick hockeyklubben ut med att 700 000 kronor behövs för att man ska kunna ställa upp i vårserien i Hockeyettan. Dessutom har föreningen två långfristiga lån på 450 000 kronor som behöver betalas av.

En vecka senare har ljusnat något. Dels tack vare att man enligt Juha Pettersson, ledamot i klubbens styrelse, fått in cirka 300 000 kronor. Men också för att resultaten i Hockeyettan föll deras väg, vilket gör att utgifterna blir lägre än befarat.

– Vi är i ett besvärligt läge fortfarande men det har ljusnat betydligt sen förra veckan, säger Juha Pettersson.

Utgifterna högre än intäkterna

Förklaringen till krisen är ökade utgifter och för låga intäkter.

– Vi kommer att hamna på stabila fötter efter det här. Parallellt har vi en diskussion med kommunen om ett lån så vi kan lösa skulden vi har i dag och få lite arbetsro. På sikt ska klubben till noll, vi ska göra rätt för oss och betala våra utgifter.

Vad händer om ni inte löser det?

– Då blir den omedelbara konsekvensen att dra sig ur Hockeyettan. Och då är det ett annat arbete som börjar, att rädda klubben från grunden. Men i och med att vi är så bekväma med att vi ska lösa situationen med de insatser som görs nu så ser jag det inte som ett hot över huvud taget faktiskt, säger han.

Så mår idrotten i Västmanland – de har det tuffast ekonomiskt

Kvinna står i kontorslandskap och lutar sig med ena armen på ett skåp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De har särskilda utmaningar” – i klippet berättar Marie Höjler, verksamhetschef på RF-SISU Västmanland, vilka idrotter som generellt har det tuffast med ekonomin just nu. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.