Roland Karlsson står vid en sjö omgiven av träd och grönska. Han bär en blå skjorta och en brun väst, med en avslappnad hållning. Bakgrunden visar sjön med ledningarna och del av en strandlinje under en klar, solig dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det förföljer mig om nätterna”, säger Roland Karlsson. Hör honom om oron med projektet och se VA-ledningarna växa fram i området. Foto: Caroline Slotte/SVT

Kritikstorm mot VA-projekt i Köping – fastighetsägare oroas över höga kostnader

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägare längs den norra Mälarstranden i Köpings kommun är kritiska till det VA-projekt som pågår i området. Roland Karlsson är nu rädd att projektet drar ut på tiden.

– Jag trodde att detta skulle vara ordnat tills jag slutar mina dagar, säger han.

I området är det blandat med sommarstugeägare och permanentboende. Enligt Lars-Göran Carlsson, som också bor i området, är majoriteten kritiska till projektet. En stor del av kritiken handlar om att det i nuläget inte finns något slutgiltigt svar på vad anslutningskostnaden kommer bli för fastighetsägarna.

För Lars-Göran Carlssons del skulle kostnaden enligt honom landa på cirka 300 000 kronor.

– Jag tror inte detta är det slutgiltiga beskedet då kommunen ansökt om förlängning av arbetstid för projektet till 2030. Jag måste fundera om jag kommer kunna ha kvar stugan. Det är mycket pengar, säger han.

Även Roland Karlsson är orolig för hur det kommer bli med hans hus. Han är permanentboende i Lilla Sandviken och tog över huset 1974 efter hans far. Nu hoppas han att hans dotter och barnbarn vill ta över gården.

– Allt beror på vad anslutningsavgiften landar på i slutändan. Det förföljer mig dygnet runt, säger han.

Kommunen ansöker om förlängning av projekttiden

Den röda linjen markerar huvudledningen som byggs från väster till öster med start i Stäudd. De blåa linjerna markerar distributionsnätet, som sedan byggs från öster till väster för att förenkla inkoppling efter hand. Foto: Köpings kommun

Största delen av ledningen i Mälaren är nedsänkt och landstigningarna är gjorda. Men på grund av långa domstolsprocesser och tidiga vintrar har kommunen ansökt om en förlängning. Projektet i sin helhet väntas vara klart till 2030. Lars-Göran Carlsson, tillsammans med flera andra fastighetsägare, kommer överklaga förlängningen till mark- och miljödomstolen.

– Vi hoppas projektet fortfarande kan stoppas och kommer att överklaga, säger han.

Se hur VA-ledningen växer fram i området och hör fastighetsägarnas oro i klippet ovan.

Kommunalrådet om ökade kostnaderna för VA-projektet: ”Förstår oron”

Politikern Per Ågren(S) har en blå jacka och står utanför Rådhuset i Köping, till vänster. Till höger syns en uppgrävd plats med en rörledning som löper ner mot en grönskande sluttning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunalrådet Per Ågren (S), svara på de boendes oro för vad anslutningsavgiften kommer bli och hör honom förklara varför projektet blivit dyrare. Foto: Caroline Slotte/SVT

VA-taxa i Köpings kommun

Kostnaden för de boende i området blir enligt kommunens VA-taxa, som följer självkostnadsprincipen. Det betyder att kommunen inte går med vinst på avgifterna, men inte heller ger några subventioner.

Taxan är inte kopplad till enbart bebyggelsen vid norra Mälarstranden, utan gäller för alla som ansluter sig till VA i kommunen, till exempel de nya bostadsområdena som byggs i Köpings tätort.

Taxan är uppbyggd så att kostnaden blir större ju större tomt du har, upp till en brytgräns. Just nu är maxbeloppet 311 460 kronor.

Källa: Köpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.