Sedan höstterminens start lämnar eleverna på Kung Karls skola i Kungsör in sina mobiler när de kommer på morgonen. ”När man gjort det några gånger är det inte lika jobbigt” säger Tim Westerberg. Foto: SVT

Kung Karls skola i Kungsör har redan tagit mobilfritt ett steg längre

Uppdaterad
Publicerad

Först om ett år införs nya lagen om att svenska klassrum ska vara fria från mobiler. Men i bland annat Västerås och Kungsör har skolor redan stramat åt reglerna hårdare än så – och stoppat mobiltelefoner även på rasterna.

– Vi har nu satsat på att köpa in lite pingisbord, spel och andra aktiviteter till rasterna. För det vi ser och det eleverna själva säger, det är att de nu umgås mer med varandra istället för att sitta med sina mobiler, berättar Ulf Carlsson, tf rektor på Kung Karls skola i Kungsör.

– Att göra skolan helt mobilfri är också en del i arbetet med att minska trakasserier och kränkningar, vilket är ett problem på många skolor, fortsätter han.

Högaktuell fråga på många skolor

Mobiltelefoner är en högaktuell fråga på många skolor, visar SVT Västmanlands undersökning bland högstadierektorer. De upplevs bland annat som ordningsstörande, en källa till konflikt, att elever får svårare att fokusera på skolarbetet, sitter mer stilla samt att det förekommer trakasserier och kränkningar via nätet och sociala medier. 

Samtidigt uppges vissa elever känna en trygghet i att ha den egna mobiltelefonen nära till hands för att snabbt kunna få kontakt med sina föräldrar. På vissa skolor uppges föräldrar också ha uttryckt oro kring att inte kunna nå sina barn. Mobilen är också ett verktyg för elever till att bland annat hålla koll på tiden och på sitt schema.

Flera kör helt mobilfritt

I januari 2021 träder reglerna om mobilförbud i klassrum i kraft. Alla 15 skolor som valde att delta i SVT:s undersökning har dock redan vidtagit någon form av åtgärd för att begränsa användningen av mobiltelefoner under lektionstid. Ofta att lärarna samlar in dem vid lektionens start,  placerar dem i ett ”mobilskåp”, ”-hotell” eller ”-dagis” och sedan lämnar tillbaka dem till eleverna vid lektionens slut. Med positiva effekter som följd.

Kung Karls skola i Kungsör är dock bara en av flera som redan valt att ta det hela ett steg längre och stoppat mobiltelefoner helt på skoltid, alltså även på rasterna. Även här beskriver flera skolor effekterna mest som positiva.

Tindra Friebe berättar att det är lättare att prata och umgås på rasterna när inga mobiltelefoner är i närheten. Foto: SVT

Dock konstaterar vissa utmaningar. 

– Ett problem jag ser är däremot att skolan hanterar mycket stora summor varje dag, elevernas mobiler är dyra och det skulle kunna hända något med dem när vi låser in dem – de kan tappas få repor etc, skriver Maria Flodén, rektor på Entréskolan i Västerås.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.