Kunskapen om våld i nära relationer varierar stort inom socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Kompetensen inom socialtjänsten i Västmanlands län varierar stort när det gäller våld i nära relationer. Därför är fokus nu på att fortbilda personal om detta.

– Generellt har vi en bra kunskapsnivå inom länets olika myndigheter. När det gäller socialtjänsten är den överlag bra, men inom vissa delar av socialtjänsten har man en väldigt hög kunskap om våld i nära relationer medan det inom andra delar finns behov av ökad kunskap, det säger Pernilla Börjesson utvecklingsledare på länsstyrelsen i Västmanland.

Länsstyrelsens uppgift är att samordna länets myndigheters arbete när det gäller våld i nära relationer. De har också fått ett uppdrag att genomföra vissa kompetens- och metodutbildningar, framförallt gentemot socialtjänsten.

Våldet mot kvinnor

Brister i utbildningen

Orsaken till att kompetensen varierar så stort inom socialtjänsten beror enligt Pernilla Börjesson bland annat på att våld i nära relationer inte ingått som en del i socionomutbildningen.

– Regeringen har fattat beslut om att det ska in i grundprogrammet i socionomutbildningen och i polisutbildningen, men det dröjer innan det kommer i gång. Sedan har socialtjänsten också en hög personalomsättning som gör att man behöver kompetensutveckla sin personal kontinuerligt.

Samarbete och kunskapsutbyte viktigt

Inom socialtjänsten arbetar man bland annat med särskilda VIR-team (Våld I nära Relationer) där man samlat olika kompetenser för att få till ett bra samarbete mellan de olika delarna av socialtjänsten, inom regionen arbetar man med att utbilda personal för att inom vården upptäcka och slussa drabbade kvinnor och barn vidare. Även polismyndigheten arbetar med frågorna.

Genom nätverksträffar och gemensamma utbildningar som länstyrelsen annordnar hoppas man främja utbyte och utveckling mellan myndigheternas arbete i länet.

– Vi har även inom länsstyrelsen ytterligare en tjänst på väg in som ska samordna myndigheternas arbete mot prostitution och människohandel, berättar Pernilla Börjesson.

Stödet till förövarna kan bli bättre

95 procent av de som utsätts för våld i en nära relation är kvinnor, berättar Pernilla. Därför fokuserar länsstyrelsen och övriga myndigheter främst på kvinnor och barn i projekten, men även på hjälp till de som är förövare.

– Vi arbetar just nu med att förbättra samverkan mellan länets myndigheter när det gäller just förövare. Det kommer vi framförallt att fokusera på de kommande åren.

För den som vill ha hjälp att sluta slå, hota och kontrollera sin partner finns Centrum mot våld i Västerås. Hit man kan vända sig oavsett var man bor i Västmanland. De erbjuder bland annat stödsamtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet mot kvinnor

Mer i ämnet