• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Nu blir det lika för alla kvinnor i landet, cellprov ska inte behöva vara en kostnadsfråga” säger Ulla Samuelsson från gyncancerföreningen Mariarosen om de avgiftsfria cellproven. Foto: SVT/arkiv

Gyncancerföreningen tror på avgiftsfria cellprov

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor inom gyncancerföreningen ser mycket positivt på att cellprov blir avgiftsfria i hela landet vid årsskiftet och tror det kan göra att färre kvinnor uteblir. Men de menar också att det är viktigt att jobba vidare med annat.

– Och att man följer upp dem som inte kommer, säger Ulla Samuelsson, på gyncancerföreningen Mariarosen.

Enligt Cancerfonden har antalet som insjuknar i livmoderhalscancer halverats sedan 70-talet, tack vare gynekologiska cellprovtagningar.

Att de nu blir avgiftsfria i hela landet vid årsskiftet, hoppas och tror man man ska få fler kvinnor att gå på sina provtagningar. I en del av landstingen och regionerna, Västmanland är ett exempel, har det hittills kostat uppåt ett par hundralappar.

livmoderhalscancer

– Det är ju jättebra att det blir avgiftsfritt, vi hoppas ju att det ska få fler att gå på sina cellprovtagningar. Man har tittat på det här och sett att de som har uteblivit har ofta varit de som är låginkomsttagare, säger Ulla Samuelsson, på gyncancerföreningen Mariarosen.

– Och man kan ju förstå dem som har en dålig ekonomi och som samtidigt kanske inte vet hur drabbad man kan bli om man inte går. Har man inga besvär är det kanske inte cellprov man prioriterar.

Kostnaden inte enda orsaken

Men kostnaden är inte enda orsaken till att kvinnor uteblir från sina provtagningar och därför menar gyncancerföreningen att det nu också måste arbetas vidare med andra saker.

– Informationen är viktig, att kallelsen känns intressant och kanske att det framgår tydligare vilken betydelse provet kan ha. Och att man följer upp dem som inte kommer, och också kallar igen.

– En del kvinnor tycker också att det här är obehagligt och att man då fångar upp dem och kan erbjuda dem en mer personlig kontakt, samtal och mer tid, säger Ulla Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

livmoderhalscancer

Mer i ämnet