Kyrkogårdschefen Jens Gripenberth

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Stöldförebyggande arbete på en kyrkogård tror jag inte förekommer”. I klippet svarar kyrkogårdschefen på frågor om gravstölder – och hur du bäst undviker dem. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Kyrkogårdschefen i Köping om gravstölder: ”Det går inte att låsa ut folk”

Publicerad

Teresia Lawner har i sommar drabbats av flera stölder från hennes sons grav. Enligt Jens Gripenberth, kyrkogårdschef på S:t Johanneskapellets kyrkogård i Köping, är stölder dock ovanligt.

När det väl sker stölder, då är det oftast ljuslyktor av olika slag. Men det är sällan det försvinner saker från kyrkogården.

Enligt kyrkogårdschefen Jens Gripenberth är det också svårt för Svenska kyrkan att själv göra något för att få stopp på framtida stölder från gravplatserna.

– Vi jobbar dagtid, stölderna tror vi händer på kvällar och nätter. Vi har inget system eller så för att kolla sånt, säger Jens Gripenberth.

I klippet svarar kyrkogårdschefen på frågor om gravstölder – och hur du bäst undviker dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.