Teresia Lawner och hennes sons grav i Köping

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Någon har stulit från vårt döda barn”. I klippet berättar Teresia Lawner om känslorna efter stölderna från sonens grav. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Dekorationer försvann från Teresias sons grav i Köping – drabbad av flera stölder i sommar

Publicerad

Första gången var på midsommarafton, andra gången i mitten av augusti. I sommar har någon vid två tillfällen varit vid Teresia Lawners sons grav i Köping och stulit bland annat en solcellslampa och vindsnurror.

”Det känns som att graven har blivit skändad”, säger mamman.

För sex år sedan, i maj 2018, förlorade Teresia Lawner sin son Thilo i magen – bara några dagar innan den planerade förlossningen. Sonen är begraven på S:t Johanneskapellets kyrkogård och familjen är där minst en gång i veckan och tar hand om gravplatsen.

– Att ta hand om graven är det vi kan göra för att ta hand om Thilo. Vi pysslar om den, rensar ogräs, vattnar, kollar så att allt är kvar, nu när det har varit saker som stjäls.

Solcellslampor och vindsnurror

I sommar har de upptäckt att någon varit och tagit saker från graven. Två gångar har en solcellslampa liknande en humla försvunnit, men även vindsnurror och blommor.

– Man blir jätteledsen, känslan är att graven har blivit skändad. Någon har varit här och stulit vårt döda barns saker.

En polisanmälan har gjorts av familjen, men polisen lade ner den.

– Det blir ingenting av ärendet, men jag tänker att ju flera som anmäler desto mer kommer det in i statistiken, säger Teresia Lawner.

”Någon som stulit från vårt döda barn”. I klippet berättar Teresia Lawner om känslorna efter stölderna från sonens grav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.