Efter en turbulent höst blev det strax innan jul klart att Northvolts ansökan om rekonstruktion i USA godkänts. Northvolts mål är att räddningsaktionen ska vara klar under första kvartalet 2025, vilket är kort tidsram för en så komplex process.
För att stödja ”säkringen av batteritillverkningen i Skellefteå”, har Scania lånat ut cirka 1,1 miljarder kronor till Northvolt. Ett lån som sägs viktigt för rekonstruktionsprocessen i USA.
Som säkerhet för lånet har Scania fått Northvolt Labs i Västerås. Det inkluderar aktier, utrustning, lager, ägarintressen och fodringar.
Men vad betyder detta för anläggningen i Västerås?
I videon: SVT tog med rekonstruktionsdokumenten till MDU-lektor Karin Blad.
CHAPTER 11 och REKONSTRUKTION
Företagsrekonstruktion är som en ”räddningsplan” för ett företag som har ekonomiska problem. En juridisk process som ger chans till återhämtning och som godkänns av domstol.
Det kan innebära att omförhandla skulder med långivare, minska kostnader eller hitta nya sätt att tjäna pengar. Målet är att rädda företag från konkurs och återskapa lönsamhet.
Northvolt ansökte om ett så kallat Chapter-11 förfarande i USA. För det räcker att företaget exempelvis har verksamhet eller egendom där. I USA finns särskilda domstolar som är specialiserade på företagsrekonstruktion och förfarandet är beprövat.
I en sådan rekonstruktionsprocess kan det finnas så kallade DIP (debtor-in-possession)-långivare. En långivare som kan få förtur vid återbetalning om det går illa och också kan få möjlighet att konvertera lånet till aktier. Det ska ge möjlighet att stödja ett annat företag utan att själv ta hög risk. En sådan är Scania i Northvoltfallet.
Under ett Chapter-11 förfarande kan företagsledningen behålla kontrollen över bolaget. Dock finns ingen statlig lönegaranti för anställda som vid en svensk rekonstruktion.
Ibland kräver också rekonstruktionsprocessen i USA att en rekonstruktionsprocess görs även i Sverige.
Källa: Sveriges domstolars officiella webbplats, Dagens industri, Unionen, MDU m.fl.