Lars-Gunnar Lundh, lagman vid Västmanlands tingsrätt. Foto: Christoffer Söderman / SVT

Lagmannen: ”Viktigt att unga som begått brott kommer till domstolen och får stå till svars”

Publicerad

I coronapandemins spår har allt fler förhandlingar i tingsrätten skett via videolänk, vilket gjort att man inte behövt ställa in så många förhandlingar. Istället har rekordmånga mål avgjorts fram till och med juli i år, jämfört med motsvarande period ifjol.

Att rekordmånga mål avgjorts under pandemin kan dock inte bara härledas till digitaliseringen. En annan anledning är större rättegångar skjutits upp och i stället gett utrymme för mål som kunnat avgöras utan förhandling eller med kortare förhandlingar.

– Vi avgör fler mål men å andra sidan är inte alla mål lika svåra. Vi har väldigt mycket fler enkla mål, så kallade förordnande mål. De fanns nästan inte för 30 år sedan, nu utgör de nästan 50 procent av alla brott mål i tingsrätten, säger Lars-Gunnar Lundh, lagman vid Västmanlands tingsrätt.

Hör lagmannen berätta om för- och nackdelarna med förhandlingar via videolänk i klippet ovan.

Inkomna och avgjorda mål vid Västmanlands tingsrätt januari till juli

2019

Inkomna mål: 3 169 mål

Avgjorda mål: 2 986 mål

2020

Inkomna mål: 3 267 mål

Avgjorda mål: 3 240 mål

Källa: Domstolsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.