Den administrativa bördan i vården skulle kunna lättas med hjälp av AI, enligt nätverket AI Sweden, men det finns många hinder för att införa det. Region Västmanland är en av flera sjukvårdsregioner som testar tekniken, bland annat genom att skriva ut journaler med stöd av taligenkänning.
Tidigare talade läkare in journalerna på en ljudfil som skickades till medicinska sekreterare som skrev ut dem för hand. Det kunde leda till väntetider på upp till två veckor innan journalerna var klara. Efter införandet av taligenkänning kan journalen bli klar medan patienten är kvar i undersökningsrummet.
Pilotklinik sparar pengar
Reumatologkliniken i Västerås är pilotklinik i Västmanland för den nya tekniken. De säger sig spara både tid och pengar på att ta AI:s hjälp.
– Förut hade vi fyra medicinska sekreterare, idag har vi tre. Och de hinner jobba mer med kvalitetsarbete än tidigare, säger Brua Weice, läkare och klinikchef.
Läkarfacket kritiskt
Men läkarförbundet i Västmanland är kritiska.
– Vi har IT-system som inte är användarvänliga och inte samkör information, och då måste vi dubbelarbeta. Det gäller också taligenkänningen. Vi önskar att man hade valt system som sparade mer tid, säger Maria Cifuentes Vargas, andra vice ordförande för läkarföreningen i Västmanland.
I klippet: Se hur vård-AI:n jobbar – och hör om effekterna för patienterna.
I region Västmanland används AI också för automatöverföring till kvalitetsregister, något som även det syftar till att spara läkarnas tid och i förlängningen frigöra mer tid för att möta patienter.
AI i vården
Att implementera AI i vården är svårare än i många andra verksamheter, eftersom man hanterar personuppgifter av den allra känsligaste typen. Därför dröjer införandet, trots att många ser möjligheter.
Idag används AI i vården bland annat till:
- Bilddiagnostik
- Taligenkänning
- Synfältsundersökning
- Cancerdiagnostik
- Optimera patientflöden
- Schemaläggning
- Virtuella vårdmiljöer för utbildning
Källor: Läkemedelsverket, Region Västmanland, AI Sweden