Sammanlagt rör det sig om ett 50-tal grisar, av dem är merparten slaktgrisar, rapporterar TT.
– Det är aldrig roligt att behöva avliva sina djur. Det är naturligtvis en stor inverkan i näringsverksamheten och tråkigt för gårdarna. Jag har inte hunnit ta in det riktigt, det är ett jobbigt läge, men jag har ingen anledning att misstro Jordbruksverkets beslut, säger Johan Eriksson, ordförande i Sveriges grisbönder, direkt efter beskedet.
Beslut om ekonomisk kompensation
Johan Eriksson säger att han räknar med att gårdarna kompenseras ekonomiskt – och så blir fallet. På Jordbruksverkets hemsida står att berörda djurägare har informerats.
”Vi har stor förståelse för att detta påverkar människors liv såväl känslomässigt som ekonomiskt. Men vi behöver göra allt vi kan för att minska riskerna för ytterligare spridning.”, skriver Jordbruksverket.
Ny fall av svinpest bekräftade
Under dagen bekräftades också sex nya fall i det avgränsade området. Totalt är det nu upp i 13 vildsvin som konstaterats smittade med afrikansk svinpest.
Importstopp av svenskt kött
Flera länder har stoppat sin import av svenskt griskött. Det handlar bland annat om Sydkorea, Australien och Ukraina. Det var Sveriges Radio Ekot först med att rapportera om.
– Det är ingen chock för oss att det blir så här. De här länderna har ju svinpest i vildsvinspopulationerna själva. Hade vi agerat som de gör hade vi kanske kunnat undvika svinpest, kommenterade Johan Eriksson tidigare i dag importstoppet.
Under måndagen bekräftades sex nya fall inom den smittade zonen. Antal konstaterade fall med svinpest är nu uppe i totalt 13.
Jägaren i Fagersta om sökandet efter svinkadaver: ”Luktar fruktansvärt”
Restriktioner i den svinpestsmittade zonen
• Jaktförbud. Förbudet gäller all typ av jakt på alla arter av vilt.
• Svamp- och bärplockning.
• Skogspromenader utanför anlagd väg.
• Bad på icke allmän badplats.
• Alla typer av skogsbruksåtgärder.
• Att släppa hundar lösa.
• Fordon och maskiner som använts i lantbruk respektive skogsbruk i den smittade zonen måste rengöras och desinficeras för att få flyttas ut ur den smittade zonen.
• Den som håller tamgrisar i smittad zon ska bland annat se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär om djur blir sjuka eller drabbas av ökad dödlighet.
• Aktiviteter, inklusive sportevenemang, sammankomster och offentliga tillställningar, där människor vistas i skog och mark, till exempel för att plocka svamp- och bär.
Källa: Jordbruksverket
Afrikansk svinpest drabbar inte människa
Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Sjukdomen drabbar inte människor eller andra djurslag.
Akut afrikansk svinpest ger hög feber, upphörd foderlust och nedsatt allmäntillstånd. Huden blir ofta blåaktigt på delar av kroppen och djuret går ostadig och okoordinerad. Andningssvårigheter, ögonflöde, kräkningar, diarré samt blödningar från mun och ändtarm kan också förekomma.
Smittade djur dör vanligen inom fem till tio dagar.
Viruset är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur – även om köttet varit fryst.
Afrikansk svinpest kan överföras via levande djur, kläder, bilar och redskap. Fordon och maskiner som använts i lantbruk och skogsbruk i en smittad zon måste rengöras och desinficeras.
Källa: Jordbruksverket, SVA