Foto: SVT

Långa väntetider för att bli läkare kan hota patientsäkerheten

Publicerad

Landsting och regioner ska enligt lag erbjuda allmäntjänstgöring (AT) efter behov för att introducera nya läkare i vården. Men väntetiderna för att få en AT-plats har ökat med 50 procent sedan 2008, enligt en enkätundersökning med över 1500 läkare.

I Region Västmanland får en läkarstudent vänta i genomsnitt 12,3 månader på sin AT-tjänst medan genomsnittet i landet är 10,2. Bara i Stockholms och Uppsalas län är väntetiden längre än i Västmanland enligt Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF).

– Det är tydligt att de inte klarar sitt uppdrag. Landsting och regioner måste öka antalet AT-platser och minska väntetiderna nu, säger Jonas Ålebring, SYLF:s ordförande.

Inte patientsäkert

AT är en reglerad utbildningstjänst som ska introducera nya läkare till yrket under handledning. Den kräver minst 18 månaders tjänstgöring och är förutsättningen för att läkare ska få legitimation. Efter legitimation kan läkare utbilda sig till specialister.

– Vi måste ha en patientsäker introduktion till yrket. Det är orimligt att nyblivna läkare arbetar upp till två år innan de har rätt till en handledare, säger Jonas Ålebring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.