En person i en svart jacka och stor svart halsduk står framför en tegelvägg. Personen ser bort från kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda trodde att hon skulle kunna bryta missbruket, men efter fem år av misslyckanden inom öppenvård i Västerås berättar hon i klippet om varför hon gett upp. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Lindas kamp mot missbruket: ”Tror inte jag kan bli drogfri”

Uppdaterad
Publicerad

Fem år i Västerås kommuns öppenvård har inte hjälpt. Och nu ser Linda Schollin Borg inte längre någon väg framåt.

– Alla har en bägare som till sist rinner över.

Linda Schollin Borg trodde att hon skulle klara att bryta sitt missbruk, det har hon gjort förut. Hon började dricka som tonåring, men när hon var drygt tjugo lyckades hon bryta sitt missbruk. Hon fick en syster och det motiverade henne.

– Då lämnade jag allting. Jag pluggade till undersköterska, skaffade körkort, levde Svenssonliv i 14 år.

Sen kraschade hon igen, hon förlorade sin mormor och morfar som var viktiga för henne och blev av med sitt jobb. När hon inte mådde bra gick hon tillbaka in i missbruk.

Från hopp till uppgivenhet

Men hon ville sluta igen. Hon sökte behandling och förväntade sig att få hjälp med missbrukssjukdomen och saker som ligger bakom att hon tar till drogerna. Men Västerås socialtjänst hade i stort sett slutat köpa vård från behandlingshem för kommunens missbrukare. Hon fick istället gå på öppenvårdsbehandling på mottagningen Olivia i Västerås.

– Även om det inte funkade när det gäller drogfriheten är jag ändå glad att jag var där när allt det där hände, annars hade jag inte varit här i dag.

Efter fem år i öppenvård är hon värre däran än när hon började, hon har börjat ta opiater, och känner sig uppgiven.

– Det fanns en tid när jag ville komma tillbaka, men nu tror jag inte längre på det. Man orkar inte hur länge som helst. Alla har en bägare som till sist rinner över. Allt måste ta slut någon gång, så känns det, allt måste ju ta slut.

I klippet ovan berättar Linda Schollin Borg om sin drogresa och situationen i dag.

Hör Västerås kommun bemöta Linda Schollin Borgs kritik mot missbruksvården i staden.

En ensam person med huvudet nerböjt sitter på en bänk i en ödslig park med grå rullgrus och tegelväggar i bakgrunden. Personen är klädd i en svart jacka med huva som döljer ansiktet, och omgivningen ger en känsla av melankoli.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Schollin Borg kämpar med sitt missbruk trots insatser från Västerås kommun. Så svarar socialtjänsten på kritiken av missbruksvården. Foto: Robert Gustavsson/SVT

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen: Chatta via mind.se eller ring 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ring/sms:a 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

Vårdguiden: Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.