Bitcionprofilen Linus Dunkers sitter vid en dator i ett hemmakontor. Bakgrunden visar en ljus träpanel och några persienner som släpper in naturligt ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hoppas på hjälp” – i klippet reagerar bitcoin-profilen Linus Dunkers på frikännande domen i Svea hovrätt och hur han tänker kring skatteskulden. Foto: Maja Tengnér/SVT

Linus Dunkers tjänade miljoner på bitcoin – frikänns från grovt skattebrott

Publicerad

Linus Dunkers tjänade miljoner på att handla med bitcoin – men dömdes i tingsrätten till fängelse för grovt skattebrott. Nu frikänner hovrätten honom eftersom han inte hade uppsåt att begå brott.

– Jag har fortfarande lite svårt att smälta det, säger Linus Dunkers.

Linus Dunkers, som enligt Skatteverket omsatte 25 miljoner kronor under tre år genom handel med kryptovalutor, slipper fängelse för grovt skattebrott. Hovrätten frikänner honom, eftersom det inte är bevisat att han hade uppsåt att begå skattebrott. Han frikänns också från två fall av grovt bokföringsbrott.

Handel med kryptovaluta var relativt nytt, inte minst i skattehänseende, när fallet uppdagades och Linus senare dömdes i tingsrätten 2022, skriver Svea hovrätt.

– Det har också haft stor betydelse att mannen tagit flera kontakter med olika myndigheter för att få deras syn på sitt förfarande, säger Maria Hölcke, rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Linus Dunkers ska fortfarande betala skattetillägget på 8 miljoner kronor för sin handel med kryptovalutor. Han bor på Malta, där han jobbar på distans som IT-konsult, men är enligt egen uppgift skatteskyldig i Sverige.

”Hoppas på hjälp” – i klippet reagerar Linus på frikännande domen och hur han tänker kring skatteskulden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.