Luftföroreningar är den fjärde största riskfaktorn vid förtida dödsfall. Foto: Bertil Ericson / TT

Luftpartiklar kan ge dödligt hjärtstopp

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att även låga nivåer av luftföroreningar kan leda till hjärtstopp. Även de halter som finns på svensk landsbygd är farliga.

Forskare på Danderyds sjukhus har jämfört 30 000 fall av hjärtstopp de senaste tio åren med satellitdata över föroreningar. De kunde konstatera att när det var mer partiklar i luften under ett par dagar så ökade risken för hjärtstopp.

Sverige har förhållandevis ren luft, och brukar ligga under EU:s gränsvärden. Men nu har både Västerås och Köping uppmätt så höga halter av partiklar att de fått föreläggande om att göra åtgärder. Kommunerna har ett år på sig att se över vad de kan göra för att få ner partikelhalten, det kan bli förbjud mot biltrafik eller körning med dubbdäck på vissa gator.

Orsakar för tidig död

Luftföroreningar är den fjärde största riskfaktorn vid förtida dödsfall. Och trots att vi vet att det är smutsigare luft i städerna så har den här forskningen visat att föroreningar orsakar hjärtstopp även på landsbygden.

Inom EU jobbar man just nu med nya gränsvärden för hur ren luften måste vara.

– Nu gäller det att beslutsfattare tar till sig vår svenska långtidsstudie som pågått i tio år och som ger ett tydligt stöd för att vi behöver en starkare lagstiftning för att skydda vår befolkning, säger Petter Ljungman, hjärtläkare på Danderyds sjukhus och forskare vid Karolinska Institutet Danderyds sjukhus.

En man med barnvagn och en bild över luftmätningsutrustningen på Glasgatan i Köping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Sigrid Renklint/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.