• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Lustgas används som täckmantel för knarkförsäljning på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

SVT har kartlagt över hundra profilerade lustgaskonton på sociala medier. De flesta vi fick kontakt med visade sig även sälja illegala droger.

– Det finns vitt, grönt, brunt – allt, säger en försäljare över telefon.

Två konton föreslog betalning i nakenbilder eller sexuella tjänster.

Under två månader har SVT Nyheter Västmanland kartlagt försäljningen av lustgas på sociala medier.

För att få insyn i hela sortimentet skapade SVT:s reportrar Caroline Slotte och Susanna Ahnlund en fejkad profil där de utgav sig för att vara en 16-årig tjej. Genom profilen var det enkelt att komma i kontakt med lustgasförsäljarna, som utöver lustgasen också kunde erbjuda ett pärlband av droger och andra illegala produkter. Här kan du se två exempel från när SVT träffar lustgasförsäljare i Västerås.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Kontona finns i stora delar av Sverige, och beställningar kan levereras tvärs över landet.

”Vad vill du ha?” – i klippet får du SVT:s kartläggning av 126 lustgaskonton.

Fakta

Lustgas – lagligt eller inte?

I dagsläget är det varken förbjudet att köpa eller sälja lustgas. Och det finns ingen åldersgräns, eller tillståndskrav för återförsäljarna.

Men kritiska röster har höjts från bland annat Läkemedelsverket, och polisen har gått ut med varningar efter att lustgasen i allt större utsträckning börjat användas som partydrog bland unga.

Antalet frågor till Giftinformationscentralen rörande lustgas ökade kraftigt under 2022.

I juli 2022 tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska ge förslag på hur försäljningen ska kunna regleras, med särskilt fokus på att skydda unga från riskerna. Den ska redovisas senast den 31 oktober 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Mer i ämnet