Idag klubbade regeringen igenom ett lagförslag om att förbjuda all försäljning av lustgas i berusningssyfte. Det kommer endast vara tillåtet för personer över 18 år att köpa små mängder lustgas för att använda i matlagning.
– Oreglerad tillgång på lustgas har gjort att många unga farit illa, säger socialminister Jakob Forssmed.
Han räknar också upp andra problem, som att lustgasen fungerar som inkörsport till andra droger och ger kriminella inkomster.
Efterlängtad lag
Användningen av lustgas har ökat stadigt senaste åren, med allt fler rapporterade skador.
SVT Västmanlands granskning av lustgasförsäljningen 2023 visade att det var lätt att beställa lustgas via sociala medier, och att samma leverantörer också erbjöd andra, tyngre droger. Då sa socialminister Jakob Forssmed att regeringen skulle skynda på en ny lag, men det har alltså tagit två år.
Det är ändå ett halvår tidigare än vad som föreslagit i en utredning, något Jakob Forssmed är väldigt nöjd med.
– Det beror på att vi har jobbat väldigt hårt och intensivt för att snabba på den hör processen.
Med den nya lagen kan försäljning ge böter eller fängelse i högst sex månader, och polisen kan ta lustgas i beslag. Hittills har polisen haft svårt att jobba med lustgasproblemen, och har efterfrågat en lagändring.
Risker med lustgas
Köldskador:
Koncentrerad lustgas är väldigt kall direkt när den kommer ut ur tuben, och kan därför ge köldskador i munnen, matstrupen och luftvägarna.
Syrebrist:
Om man andas in koncentrerad lustgas får man inte i sig något syre, vilket gör att man kan bli yr och svimma.
Förstör B12:
När man andas in lustgas förstörs vitamin B12 i kroppen. Om detta sker upprepade gånger leder det till slut till skador på nervsystemet. Symtom på detta är känselbortfall, domningar och nedsatt kraft i fingrar, händer, armar och ben samt att man kissar på sig. Man kan få svårt att stå och gå. Andra symtom är ångest, psykos och kognitiv nedsättning liknande demens.
Källa: Folkhälsomyndigheten