Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Caroline Slotte/SVT

Klara fick ”elektriska stötar” av lustgasen – så skadade missbruket hennes kropp

Uppdaterad
Publicerad

Köldskador i munnen, fingrar som slutade fungera och ben som inte klarade av att springa.

Efter att ha missbrukat lustgas i ett och ett halvt år fungerade inte Klaras kropp längre.

SVT följde med henne på ett uppföljande läkarbesök.

Tittar man noga på hennes röntgenplåtar syns ett ljusare stråk i halsryggmärgen. Bilderna togs när hon sökte vård för en rad olika symptom som uppkommit i takt med att hon använt lustgas.

Det ljusa stråket visar att hon led av B12-brist, att hennes kropp inte klarat av att ta upp vitaminet, som är livsviktigt för bland annat nervfunktioner och bildandet av blod.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

– Det var tur att hon slutade innan det blev ännu värre, säger överläkare Per-David Alm som tillsammans med en kollega tog emot Klara på sjukhuset.

Efter att Klara, som egentligen heter något annat, slutat ta lustgas och samtidigt fått regelbundna injektioner av B12 kunde hennes nerver läka. I dag är hon symptomfri.

Per-David Alm betonar att det tar olika lång tid för olika individer att få skador till följd av lustgas. Även små mängder lustgas kan hos vissa leda till bestående skador.

– Det kan bero på en rad andra faktorer, som till exempel vilken kost man ätit.

I klippet följer SVT med Klara till neurologmottagningen där hon vårdades för sina lustgasskador.

Vad är B12?

Vitamin B12 är ett vattenlösligt vitamin som framför allt används till produktionen av röda blodkroppar samt bidrar till nervsystemets funktion genom att medverka i bildningen av myelin, ett material som hjälper till att skydda nervtrådarna i kroppen.

Symptom

Domningar, förlust av känsel och muskelsvaghet är vanliga symtom vid B12- brist.  

Så får vi i oss B12 

Vitamin B12 kan inte tillverkas i kroppen, utan du får i dig det genom maten du äter. Det finns framför allt i kött och mejeriprodukter. Största mängden finns i kött, lever, fisk, skaldjur, ägg, mjölk och ost. Vissa vegetabiliska drycker som sojadryck, havredryck och risdryck är berikade med B12.  

Källa: 1177 & Wikipedia

Lustgas – lagligt eller inte?

I dagsläget är det varken förbjudet att köpa eller sälja lustgas. Och det finns ingen åldersgräns, eller tillståndskrav för återförsäljarna.

Men kritiska röster har höjts från bland annat Läkemedelsverket, och polisen har gått ut med varningar efter att lustgasen i allt större utsträckning börjat användas som partydrog bland unga.

Antalet frågor till Giftinformationscentralen rörande lustgas ökade kraftigt under 2022.

I juli 2022 tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska ge förslag på hur försäljningen ska kunna regleras, med särskilt fokus på att skydda unga från riskerna. Den ska redovisas senast den 31 oktober 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Mer i ämnet