Västerås SK:s klubbchef inför matchen mot Malmö FF i Allsvenskan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mycket större säkerhetspådrag”. Hör Västerås SK:s klubbchef Johan Immelgård om förberedelserna inför matchen mot guldjagande Malmö FF. Foto: Jenny Berggren/SVT, Petter Arvidson/BILDBYRÅN

Malmö FF kommer till Västerås med guldvittring – kan en planstormning undvikas?

Publicerad

Under lördagen kan Malmö FF säkra klubbens 24:e SM-guld i fotboll. Och då lär det bli svårt att undvika en planstormning på Hitachi Energy Arena i Västerås.

– Vi kan inte ha våra publikvärdar som ska stå emot 3 000 Malmöiter som springer in. Vi får bara flytta på oss, säger Johan Immelgård, klubbchef i Västerås SK.

För hemmalaget Västerås SK är det i princip ett måste att ta tre poäng för att hålla hoppet om nytt allsvenskt kontakt vid liv. För gästerna är det samtidigt matchboll i kampen om SM-guldet.

Seger för de himmelsblå och guldet är säkrat. Något som uppemot 4 000 tillresta MFF-supportrar hoppas få uppleva på Hitachi Energy Arena.

Planstormning sannolik

I så fall blir det sannolikt svårt för arrangörerna att hålla fansen borta från planen vid slutsignal.

– Det är inte så mycket annat vi kan göra. Vi måste skydda våra spelare, deras spelare, våra funktionärer. Personalen är det viktigaste vi har. Sen tror jag att, springer man in för att man är glad över ett SM-guld, då är man inte där för att göra något dumt egentligen. Man gör det av glädje.

Inget publikrekord

Även om gästerna vallfärdar till matchen så kommer det inte att bli något publikrekord.

– Det blir svårt med tanke på hur mycket vi har fått spärra av vissa platser.

Kontinuerliga möten har hållits mellan lagen och med polis inför drabbningen. Till matchen kommer man bland annat öppna extra entréer för bortafansen mot sittplats, och personalstyrkan på matchen kommer utökas.

”Mycket större säkerhetspådrag”. I klippet berättar Västerås SK:s klubbchef om förberedelserna inför matchen mot Malmö FF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.