Platsen var avspärrad för polisens tekniska undersökning. Nu döms grannen för mord och påföljden för brottet blir livstids fängelse. Foto: Samuel Jacobsson/SVT

Högg ihjäl sin granne på Skallberget i Västerås – döms till livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern döms till livstids fängelse för mord. Detta efter att ha dödat sin granne, en man i 60-årsåldern i en lägenhet på Skallberget i Västerås.

Det var den 27 mars 2023 som polisen larmades till bostaden där de påträffade en livlös man med skador på kroppen. I domen framgår det att skadorna kommer från en mängd knivhugg i nacke, hals och överkropp.

Totalt rörde det sig om cirka 250 hugg.

Tidigare haft planer på att mörda

I förhör berättar den tilltalade att han tidigare haft planer på att mörda sin granne, men att han lyckats hålla dessa fantasier i ”schack”, fram till dess att mordet ägde rum.

I domen motiverar tingsrätten att brottet präglats av planering och att det är ställt utom rimligt tvivel att det är fråga om en impulshandling.

– Rätten konstaterar att det är ett allvarligt brott, och det är ett väldigt hänsynslöst brott där målsägande känt såväl smärta som dödsångest, säger åklagaren Jessica Wenna.

Tidigare dömd

Mannen har tidigare fått rättspsykiatrisk vård efter att ha begått våldsbrott. Enligt tingsrätten led mannen inte av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten då mordet begicks och han kan därför dömas till livstids fängelse.

Mannen erkänner brott.

Klippet nedan visar hur SVT Nyheter Västmanland rapporterade om händelsen dagen efter mordet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bostaden var avspärrad för polisens tekniska undersökning. Hör SVT:s reporter från platsen. Foto: Samuel Jacobsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.