Fågelskådaren Marjatta Carlsson med kikaren i handen i Västerås samt arkivbild på havsörn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi människor kan faktiskt göra skillnad genom att hjälpa en art när det behövs, säger fågelskådaren, Marjatta Carlsson. Foto: Robert Gustavsson/SVT Arkiv

Marjatta räknade havsörnar i Västerås – från utrotningshotad till gynnsam status

Uppdaterad
Publicerad

Den fjärde mars räknades havsörnar längs Mälaren och Hjälmaren. Marjatta Carlsson, från Västerås, var en av fågelskådarna som deltog. Hon betonar vikten av mänsklig inblandning för att hjälpa hotade arter.

– Vi människor kan faktiskt göra skillnad genom att hjälpa en art när det behövs, säger fågelskådaren, Marjatta Carlsson.

Örnräkningen har gjorts årligen i över 20 år och utförs av drygt 120 ideellt arbetande medlemmar i Naturskyddsföreningens kretsar och lokala ornitologiska klubbar.

Tack vare insatser från myndigheter och ideella har havsörnen gått från att vara utrotningshotad på 70 och 80-talet till att i dag ha en gynnsam bevarandestatus.

– När man får se havsörnen, som är vår största fågel, så blir det otroligt mäktigt. Jag tror att det är därför havsörnen fascinerar väldigt många människor.

Rapporterar in med täta intervaller

Varje kvart under två timmar ringer de ansvariga från fältstationen Rördrommen och Marjatta får uppge hur många örnar hon sett till.

– När jag kom var det fem stycken som flög och gjorde akrobatik i luften, säger hon.

I klippet kan du se havsörnar från Rudöklippan i Västerås under örnräkningen.

Resultat örnräkning 2023:

Sammanlagt räknades 255 havsörnar under två timmar på 95 platser. Det är den näst högsta siffran hittills efter, 2021. Då det var 261 räknade havsörnar.

Sannolikt gynnades årets höga antal i örnräkningen av den starka vinden som var under lördagen.

• 2023: 255 st.

• 2022: 155 st.

• 2021: 261 st.

• 2020: 125 st.

Källa: Fältstationen Rördrommens örngrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.