Matbutiker har sedan flera år problem med köttstölder i stor skala och köttet säljs vidare till mindre nogräknade krogar. Men problemet håller på att bli större än snatteri.
– Det man behöver komma åt är de här mer regelmässiga stölderna, när det börjar vara organiserad brottslighet bakom, säger Björn Sjölund, livsmedelsinspektör i Västerås.
Falsk olivolja och svårsålt kött
I andra delar av Europa är matfusket utbrett och kopplat till maffian. Det är stulna livsmedel och olika sorters bedrägerier – något som liknar olivolja tappas på flaska och säljs som jungfruolja, svårsålt kött som påstås vara av finare kvalitet och så vidare.
I Västerås har inspektörerna till exempel hittat ris som packats om och sålts som en exklusivare sort och tomma köttförpackningar som misstänkts vara stulna.
Krogarna kan tvingas köpa stulna varor
Västerås kommun vill har vassare kontroller av krogarna i stan för att skapa trygghet. Att handlarna behöver skydd mot stölder är lätt att förstå men det finns också en risk att krögarna utsätts för påtryckningar för att ta emot stulen mat.
Starta videon för att höra hur Västerås trappar upp kontrollerna av kött i restaurangbranschen.