Två personer vid en köttkyl och en man med skägg och glasögon som intervjuas vid mikrofon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Livsmedelsinspektören Björn Sjölund svara på tre frågor om hur matfusket kan vara organiserat och hur Västerås ska stoppa det. Foto: Sigrid Renklint/SVT

Matfusk och köttstölder ger kriminella gängen inkomster – risk att krögare pressas

Publicerad

Stulet kött säljs vidare och hamnar på restauranggästernas tallrikar. Västerås stads livsmedelskontroll måste nu ta höjd för att avslöja gängkriminella matfuskare.

Matbutiker har sedan flera år problem med köttstölder i stor skala och köttet säljs vidare till mindre nogräknade krogar. Men problemet håller på att bli större än snatteri.

– Det man behöver komma åt är de här mer regelmässiga stölderna, när det börjar vara organiserad brottslighet bakom, säger Björn Sjölund, livsmedelsinspektör i Västerås.

Falsk olivolja och svårsålt kött

I andra delar av Europa är matfusket utbrett och kopplat till maffian. Det är stulna livsmedel och olika sorters bedrägerier – något som liknar olivolja tappas på flaska och säljs som jungfruolja, svårsålt kött som påstås vara av finare kvalitet och så vidare.

I Västerås har inspektörerna till exempel hittat ris som packats om och sålts som en exklusivare sort och tomma köttförpackningar som misstänkts vara stulna.

Krogarna kan tvingas köpa stulna varor

Västerås kommun vill har vassare kontroller av krogarna i stan för att skapa trygghet. Att handlarna behöver skydd mot stölder är lätt att förstå men det finns också en risk att krögarna utsätts för påtryckningar för att ta emot stulen mat.

Starta videon för att höra hur Västerås trappar upp kontrollerna av kött i restaurangbranschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.