Vårdskada. Mathilda Liljegren. Funktionell dystoni.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Köpingsbon Mathilda Liljegren om när hon tappade kontrollen över sitt vänstra ben efter en operation och vardagen med diagnosen funktionell dystoni. Foto: Elvira Ringeborn/SVT

Mathilda förlorade kontrollen över sitt vänstra ben efter operation – fick ovanlig diagnos

Uppdaterad
Publicerad

I mars opererades Mathilda Liljegren, 22, från Köping för en misstänkt korsbandsskada. Natten efter operationen märkte hon att hon inte kunde röra sitt ben.

– Jag blev jätterädd. Jag tänkte: ”Vad är det som händer?”.

Mathilda Liljegren, från Köping, har haft problem med sitt vänstra knä sedan 2017 när hon ramlade av en moped. I mars fick hon tid för en korsbandsoperation.

– De gick in i knät men då såg de att det var helt. Läkaren på uppvaket berättade att de inte hade gjort någonting eftersom ingenting var trasigt, berättar Mathilda.

Natten efter vaknade hon och kunde inte röra sitt ben. Mathilda blev inlagd på Västerås sjukhus i två omgångar mellan mars och juni. Hon sitter fortfarande i rullstol och har ingen känsel i vänster ben.

Fick diagnosen funktionell dystoni

Efter en tid på sjukhus fick Mathilda diagnosen funktionell dystoni, en störning i nervsystemet som kan leda till att en kroppsdel låser sig i ett visst läge. Till en början var hon tveksam till diagnosen.

– I dagsläget vet jag inte vad jag ska tro. Jag fick kontakt med en person som har samma diagnos men hon blir bättre, jag blir inte det.

Trots att Mathilda har fått en diagnos känner hon sig besviken över att inte få en förklaring till vad som kan ha hänt, och om det finns något samband mellan operationen och hennes diagnos.

CP-skada försvårar situationen

Mathilda har en CP-skada som påverkar hennes högra sida av kroppen. Det försvårar situationen ytterligare.

– Jag behöver ta muskelavslappnande medicin för att det vänstra benet som är spänt ska kunna slappna av. Men det gör att även höger sida blir dålig, så jag blir svag i båda sidorna.

Vad är din plan framåt?

– Man vet inte exakt hur man ska behandla det. Det finns ett sjukhus i Huddinge som är bra på det här så jag hoppas på att jag ska få komma dit, säger Mathilda.

Mathilda har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Detta då hon vill få klarhet kring varför hon opererades då hon inte hade någon korsbandsskada. Hon vill också att Ivo ska utreda om det gjordes en ordentlig vårdplanering inför att hon skulle skickas hem från sjukhuset.

I klippet ovan berättar Mathilda om när hon tappade kontrollen över sitt vänstra ben efter en operation.

3 frågor om: Det här är funktionell dystoni – specialisten förklarar

Men med headset på huvudet. Läkaren Carl Sjöström, expert på diagnosen funktionell dystoni.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läkaren Carl Sjöström i Region Gävleborg reder ut vad funktionell dystoni är. Foto: Elvira Ringeborn/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.