En folksamling på en mässa eller utställning står samlad kring ett bord med informationsblad och flaskor. I bakgrunden syns en presentation dukad med en duk och människor engagerade i samtal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lite gråärta som fyller ut” – följ med på Västmanlands första matmöte där lokala matproducenter visade produkter. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Matmöte i Köping – ska ge mer närproducerat på middagsbordet

Publicerad

Bakverk, chark, alkoholfria drycker och honung. Det och massa fler produkter visades upp när producenter och inköpare samlades i Köping på Västmanlands första matmöte.

– Vi hoppas kunna träffa lite nya kontakter, men också bara tala om att vi odlar råvaran här och vi förädlar den här, säger Johanna Ryding på Köpings Musteri.

Matmötets syfte är att knyta kontakter mellan de små producenterna och exempelvis inköpare hos kommuner och Regionen, och på så sätt försöka öka andelen lokalproducerad mat och skapa kortare livsmedelskedjor i länet.

– Det är ju därför vi kostchefer samlas här idag, för att disskutera hur vi ska gå vidare, för vi behöver handla mer lokalt helt enkelt, säger Patrik Gill måltidschef Region Västmanland.

Kostnader – olika sätt att se

Ett hinder för det har varit de högre kostnaderna för mer hantverksmässigt framställda produkter.

– Det är dyrare om man ser till själva priset, men du vinner ju så mycket mer; en högre kvalitet och kortare leveranser och därmed lägre klimatpåverkan, så det beror på hur man räknar, säger Håkan Johansson Åsby Kött&Vilt.

Följ med in i vimlet på Köpings matmöte och se några exempel på vad Västmanland har att erbjuda till middagsbordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.