Man och kvinna i glitterhatt och boa runt halsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Västerås, nu kööööör vi!” – här jublar kommunstyrelsens ordförande och stadsdirektören över att ”mellocirkusen” kommer till stan. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Melodifestivalen tillbaka i Västerås – gör comeback efter 17 år

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största musiktävling kommer tillbaka till Västerås. 14–15 februari förvandlas ABB Arena Syd återigen till en färgsprakande fest.

– Mello är glädje, framtidshopp och gemenskap. Jag är väldigt glad över det här evenemanget, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, på en pressträff.

Det har gått 17 år sedan Melodifestivalen senast var i Västerås. Då var bandyhallen på Rocklunda helt nybyggd, nu kommer arenan med kapacitet för 4 900 åskådare återigen stå värd när den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2025 kommer till stan.

– Det är roligt att vara här igen! Vi har varit i dialog med Västerås ett par gånger de senaste åren och i år kom vi fram till att vi skulle göra det, säger Peter Uksila, projektledare för Melodifestivalturnén på Live Nation.

Det är blir totalt tre föreställningar: Genrep på fredagskvällen, matinégenrep och den direktsända tv-showen på lördagen.

Melodifestivalen 2025

Gratisarrangemang på stan

Under lördagen arrangeras också Melfest på stan – ett gratisevenemang på Fiskartorget med musik, uppträdanden och andra aktiviteter som ska passa hela familjen.

Övriga värdstäder för Melodifestivalen 2025 är Luleå, Göteborg, Malmö, Jönköping och Stockholm.

Peppade västeråsare på Melodifestivalen 2025.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT tar pulsen på Västeråsarna inför mellofesten 2025 och hör dem sjunga favoritlåtarna. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2025

Mer i ämnet