Foto: Melker Blomberg/SVT

Mer forskningspengar till psykiatrin

Uppdaterad
Publicerad

8,5 miljoner kronor. Det har regionsstyrelsen beslutat att satsa på en särskild forskning inom psykiatrin i Region Västmanland.

Pengarna ska användas till att rekrytera en etablerad forskare med pågående forskning till vilken doktorander kan knytas. Disputerade medarbetare ska också erbjudas fortsatt möjlighet att forska på deltid.

– Vi gör satsningen för att både höja vårdkvalitén och underlätta rekryteringen genom att göra arbetet med attraktivt, säger regionrådet Hans Jansson (V) i ett pressmeddelande.

Ökad möjlighet för fler yrkesgrupper

Pengarna ska också gå till att bygga upp klinikbundna forskningsmottagningar med administratörer och forskningssjuksköterskor.

– Det blir en ökad möjlighet för läkare men även för andra yrkesgrupper inom psykiatrin att ägna en del av arbetstiden åt sin forskning. Den vetenskapliga arbetsmetoden påverkar hela verksamheten och bidrar starkt till att utveckla vården, säger Hans Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.