Pengar och styrning krävs om landsbygden ska få bredband

Uppdaterad
Publicerad

– Det går inte att få områdena längst ut på landsbygden kommersiellt gångbara, det säger den regionala bredbandskoordinatorn i Västmanland. Det krävs mer riktat stöd uppifrån och mer pengar för att lösa utbyggnaden i länet. 28 000 hushåll eller ca 60 000 personer saknar idag bredband i länet uppskattar Lars Eriksson.

Lars Eriksson arbetar på uppdrag av Näringsdepartementet och region Västmanland med att underlätta samverkan och information när det gäller bredbandsutbyggnaden i länet. Nyligen deltog han tillexempel på mötet mellan fibergruppen i Baggbron och IP Only uppe i Skinnskatteberg.

– Min uppgift är att underlätta samarbeten mellan tillexempel kommuner och föreningar och att vara behjälplig med information och stöd om det behövs.

Bredbandsmålet är i fara

Västmanland har antagit samma mål som regeringen satt, att 95% av befolkningen i länet ska ha tillgång till bredband 2020. Idag gör Lars bedömningen att man kanske når 90%. Och det är framförallt utbyggnaden på landsbygden som är försenad.

– Vi har en fiberboom i länet och tillståndsgivningen tar väldigt mycket tid. Man har haft problem på både Trafikverket och Länsstyrelsen att hinna med de tillstånd som krävs. Och när man kommer ut på landsbygden blir det mindre och mindre vägnät och då uppstår frågan vad som är vägområde och vad som inte är det.

Allt fler samhällstjänster kräver bredband

Kopparnätet har redan börjat monteras ned på landsbygden och de som bor och arbetar på landsbygden är oroliga över de förseningar som SVT Västmanland rapporterat om.

– Vi driver ju ett företag här, hur ska det bli när kopparnäten försvinner frågar sig Allan Nykvist i Baggbron.

– Vi utvecklar hemsjukvård i regionen, äldreomsorgen och andra kommunala verksamheter kräver bredband i framtiden, bygglov är ett exempel. Vi lever våra liv på nätet idag, vi handlar betalar räkningar osv, säger Lars Eriksson.

Efterlyser bättre styrning och mer pengar

– Man behöver mer riktade stöd för att klara den här utbyggnaden. Nu har vi en fragmentarisk utbyggnad med vita fläckar och för att lösa det måste vi ha ett ovanifrån perspektiv.

Lars menar att utbyggnaden hittills skötts underifrån av byalag, fiberföreningar och de stora entreprenörerna som sökt bidrag. Det ger bredband där det är kommersiellt gångbart och det bor tillräckligt många. Den strategin riskerar att lämna de små byarna och de mer ensliga gårdarna utanför.

– Vi måste ha ett mer strategiskt anslag framöver, säger Lars Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar fiberutbyggnaden

Mer i ämnet