Gös i närbild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hoppas att vi ska kunna påverka myndigheter”. I klippet berättar Daniel Vidlund, ordförande i Mälarens fiskarförbund, om hans förväntningar på det nya fiskerådet för Mälaren. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Fiskaren Daniel ska möta hoten mot Mälaren i nytt fiskeråd: ”Miljögift och klimatpåverkan”

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar ett fiskeråd för Mälaren. I rådet sitter yrkesfiskare, sportfiskare, markägare och andra som har med fisket i sjön att göra.

– Vi vill främja en ekosystembaserad förvaltning där all tillgänglig kunskap från yrkesfisket, sportfisket, fiskeguider och fiskeägare värdesätts, säger Malin Karlsson länsfiskekonsulent i Västmanland.

Fiskerådet bildas av länsstyrelserna runt Mälaren och syftet är att fiskarnas åsikter lättare och snabbare ska kunna tas omhand och kunna leda till åtgärder om det behövs. Mälarens vattenvårdsförbund är med i rådet och ordförande för rådet blir västeråspolitikern Solveig Nilsson (S).

– Vi vill fånga upp frågor om fisket i ett forum som tidigare saknats och kunna få snabbare processer i frågorna och det är positivt, säger hon.

SVT Västmanland har talat med flera olika aktörer som har med fisket i Mälaren att göra och den samlade bilden är att fisken och fisket mår bra. Lokala avvikelser kan förekomma och rådet ska framöver kunna lyfta saker som kan bli ett hot mot fisken och fisket.

– Huvudfokus ligger på ett långsiktigt och hållbart nyttjande av fiskbestånden, säger Malin Karlsson.

Oro över skarven

Fågeln skarv som är storkonsument av fisk har delvis varit ett problem i Mälaren sedan 90-talet. Men inte på samma sätt som i Östersjöns skärgård. Där ska under 2025 en utökad jakt inledas och farhågan är om mer skarv då ska lämna skärgården och istället bosätta sig mer i Mälaren. Det är ett exempel på en fråga som man i rådet kan ta upp och jobba proaktivt för om det skulle hända.

– Då blir detta ett jättebra forum att ta tag i en sådan fråga, säger Solveig Nilsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.