ALT-text: Två personer sitter bakom flera tallrikar med tårtbitar. Tårtorna är dekorerade med glasyr i olika färger och ser inbjudande ut. I bakgrunden syns en person som sitter på en stol. Atmosfären verkar avslappnad och festlig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rullpark och servicehus ska nu bli av. Bygget drar igång i vår och FUB KAK firar med tårta att bygget nu blir verklighet i Köping. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Miljonregn över paraidrotten i Köping – klubbhus och rullpark firades med tårta

Publicerad

Ett servicehus/värmestuga med anpassade toaletter och en rullpark som också rymmer rullstolsskateboard, det blir verklighet i Köping när föreningen FUB beviljats 10 miljoner från Arvsfonden.
– Det känns bra att kunna utveckla parken och staden överhuvudtaget, säger Sara Svensson som själv utövar sporten snöskolöpning.

Det pågår en utveckling av Agda Östlunds park i Köping. Med start i vår börjar en ny fas av bygget.

Föreningen FUB Köping-Arboga-Kungsör (Föreningen för barn unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning) har beviljats 10 miljoner kronor från Arvsfonden till ett projekt som innebär att en servicebyggnad och en rullpark kommer att börja byggas i vår. Vintertid ska rullparken användas som bana för snöskolöpning.

Köpings kommun har också lovat att skjuta till 4 miljoner kronor till projektet.

Stugan ska användas

Faciliteterna ska kunna nyttjas av allmänheten men särskilt gynnas paraidrotten menar Bengt Wahlgren, ordförande FUB Köping-Arboga-Kungsör.
Som exempel tillgänglighetsanpassas alla toaletter i servicehuset, som också ska kunna fungera som klubbhus och rymma ett förråd där FUB:s medlemmar som utövar snöskolöpning kan förvara utrustning.

– Det var annars väldigt långt till toaletterna och på det här sättet slipper utövare släpa sina saker, säger han.

I den rullpark som byggs kommer förutom kickbike och skate också rymma rullstolsskateboardåkare.
Föreningen har i dag cirka 130 medlemmar och ett nära samarbete med föreningen IF Plus som riktar sig till personer med funktionsnedsättning.

Köpings kommun och föreningen FUB har skrivit ett nyttjanderättsavtal på 10 år som bland annat förhindrar att kommunen säljer servicehuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.