Just nu pågår ett uppror bland deltidsbrandmän i hela landet. Många menar att det nya avtalet, RIB-17, som träder i kraft senare i vår innebär sänkta ersättningar för just dem som jobbar deltid. Flera deltidsbrandmän planerar att säga upp sig i protest.
Malin Andersson i Arboga är en av dem som vid sidan av sitt ordinarie jobb rycker ut för att hjälpa räddningstjänsten vid behov.
Vill hjälpa till
Var fjärde vecka är Malin Andersson deltidsbrandman eller räddningstjänstpersonal i beredskap som det egentligen heter, i Västra mälardalens kommunalförbund. Som liten hade hon inte någon dröm att bli brandman, men en stor vilja att hjälpa andra människor i nöd.
– Jag tror att det är äventyret och utmaningen i att inte veta vad som ska hända. Men också den fantastiska känslan att få hjälpa. Att veta att man har gjort en insats för att människor ska få det bättre, säger Malin Andersson.
Barnen är stolta över mig
Förutom en hel del utbildning och olika förarlicenser så finns det även vissa krav som måste uppfyllas för att kunna bli deltidsbrandman. Och när man har jour så är det hela familjen som har jour.
– Naturligtvis så vållar det ju problem ibland. När man ska skjutsa barn till träning så har det hänt att de får gå sista biten och jag har haft med mig barnen ner till stationen så att pappan fått hämta upp dem. Det här är ett väldigt viktigt jobb och barnen är stolta över att man vill hjälpa andra, säger Malin Andersson.
Krav för att kunna bli deltidsbrandman
- Du ska ha fyllt 18 år.
- Du behöver vara frisk och ha god kondition.
- Du behöver i normalfallet kunna inställa dig på stationen inom fem minuter vid larm.
- Du behöver tillstånd från din ordinarie arbetsgivare.