Just nu sprider sig missnöjet bland deltidsbrandmän runt om i landet kring de nya ersättningarna och nu sätter deltidsbrandmännen i Arboga och Kungsör också ner foten.
– Det vi framförallt är missnöjda över är att då vi gör uträkningar ser vi att vi förlorar flera tusen varje år. Jag tror inte att någon yrkesgrupp är särskilt nöjd med att gå back på ett nytt avtal, tanken är väl att det ska gå lite plus, säger Malin Andersson, deltidsbrandman.
Slopat OB-tillägg i nya avtalet
I det nya avtalet har OB-tillägg och en summa för biltillägg tagits bort och dessutom har semesterersättningen gjorts om så att deltidsbrandmän tappar ersättning, berättar Malin Andersson.
– Man har väl inte riktigt tänkt på att de flesta larm vi får är kvällar och helger. Man har visserligen höjt dagersättningen men det hjälper inte, de flesta av oss förlorar flera tusenlappar på det här avtalet, säger hon.
”Förlorar 7000 kronor”
Vad skulle det nya avtalet innebära för dig?
– Jag skulle förlora ungefär 7000 kronor om året vilket motsvarar två jourveckor som jag förlorar ersättning för.
Under torsdagen lämnades namnlistor med varsel om uppsägningar in till arbetsgivaren som är Västra Mälardalens räddningstjänst. Namnlistorna hade undertecknats av i stort sett samtliga deltidsbrandmän på orterna.
Vill helst se central lösning
Den första maj i år träder det nya avtalet RIB-17 i kraft och då kan Arboga och Kungsör stå utan deltidsbrandmän om det inte blir en lokal överenskommelse om högre ersättningar.
– För det första är det uppror i hela landet på de flesta deltidsstationer. Det bästa vore om man kunde lösa det med ett nytt avtal centralt, men annars är förhoppningen att man kan lösa det med ett lokalt avtal, säger Malin Anderson.
”Vi brinner för det här”
Malin Andersson känner sig liksom många deltidsbrandmän runt om i landet besvikna på att inte få uppskattning för sitt arbete. Nu hoppas hon att det kan komma till en lösning som gör att uppsägningarna inte blir verklighet.
– Vi brinner ju för det här och tycker att det är ett fantastiskt roligt jobb. Vi vill inget hellre än att vara kvar, men det måste ju finnas en rimlig löneutveckling i det här yrket, så är det ju.