För att få en bild av situationen för personal och patienter på BUP:s låsta avdelning i Västerås har SVT har pratat med 15 personer som har jobbat på avdelningen de senaste fem åren. Samtliga vill vara anonyma – de flesta uppger att de är rädda för repressalier från arbetsgivaren, eller för att inte kunna få nytt jobb.
I interna avvikelserapporter beskriver personalen en kaotisk arbetssituation med för få personal, och patienter som kräver mer insatser än vanligt, något ledningen bekräftar.
Rekordmånga suicidförsök
2021 skriver en ur personalen att hon ”ser en jättestor risk att ett allvarligt sucidförsök sker på avdelningen”. Personalen hinner inte med. Under det aktuella året försökte barn ta sitt liv åtta gånger inne på avdelningen. Det liknar inget annat år.
BUP:s ledning hanterade den ansträngda situationen under en period genom att minska antalet platser på avdelningen.
– Vi lånade in personal från både vuxenpsykiatri och rättspsykiatri. Så vi gjorde allt vi kunde, säger Tove Marthin, verksamhetschef för BUP i Region Västmanland.
Personal kritiska mot mängden tvång
I en avvikelse från 2020 beskrivs en situation där en livrädd 13-årig flicka har gömt sig under sängen när hon ska bältas. Personalen som rapporterar om händelsen menar att det blev onödigt traumatiskt, både för patienten och personalen själva.
Flera av SVT:s källor är kritiska mot mängden tvång som användes under perioden, och menar att ledningen inte försökte bryta det. Det tillbakavisar BUP:s enhetschef Tove Marthin.
BUP:s chef Tove Marthin svarar på kritiken: ”Gjorde allt vi kunde i en extrem situation”
HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.
Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.
Mind Självmordslinjen: Chatta via mind.se eller ring 901 01. Alla dagar, dygnet runt.
Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ring/sms:a 116 111. Alla dagar, dygnet runt.
Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .
Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.
Vårdguiden: Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.
Så gjorde vi jobbet
Muntliga källor:
Patienter och personal som har befunnit sig på avdelningen de senaste 5 åren. Deras uppgifter kontrollerades mot skriftliga källor, bild-, ljud- och filmbevis, och andra muntliga källor. Journaler har också granskats för att verifiera uppgifterna.
Intresseföreningar och experter gällande deras erfarenhet och upplevelser av bältningar, tvångsåtgärder och den aktuella avdelningen.
Skriftliga källor:
Alla avvikelserapporter och vårdskadeutredningar från avdelning 99 i Västerås mellan 2019 och april 2024.
Alla beslut om tvångsåtgärder 2022-2024 som avdelningen har skickat in till Inspektionen för vård och omsorg.
16 IVO-utredningar som gäller avdelningen mellan 2019 och 2024, och statistik från IVO gällande utredningar.
Anmälningar till patientnämnden i enstaka patientärenden.
Statistik från Socialstyrelsen och Region Västmanland.
Samtliga regioner om arbetsmetoder på BUP-avdelningarna.
Region Västmanlands årsredovisningar.