För knappt två år sedan såg livet helt annorlunda ut för Idun. Hennes familj var ständigt på sin vakt för att säkerställa att Idun inte skulle kunna skada sig själv när ångesten blev för stor.
Vassa föremål låstes in, balkongen var larmad och hennes mormor sov i hallen för att förhindra att Idun smög ut och skadade sig själv.
– Jag orkade inte leva, jag ville bara bort, säger Idun.
Sökte hjälp utanför BUP
När Iduns mamma Sandra inte såg något resultat av inläggningarna på BUP:s slutenvårdsavdelning i Västerås började hon leta hjälp på annat håll.
När hon kontaktade alla Iduns läkare fick hon tips om en avdelning i Stockholm som erbjöd högspecialiserad vård för patienter med svårt självskadebeteende. Idun uppfyllde kraven och efter mamma Sandras påtryckningar skickade regionen en remiss.
– Det blev min räddning. Annars hade jag hamnat på SIS-hem och då hade jag inte funnits i dag.
Vårdades i fem månader
Idun är ett av totalt nio barn som fått vård på avdelningen sedan den öppnade 2023. Hela familjen involverades i vården på avdelningen och efter fem månader i Stockholm hade Iduns mående förbättrats.
– I Stockholm var de specialiserade och de såg människan bakom sjukdomen. De satte sig ner och pratade med både mig och Idun när ångesten blev för stor. I Västerås rullade de in bältessängen vid dessa tillfällen, berättar mamma Sandra.
I klippet hälsar SVT på i en vardag där Idun nu är självskadefri.
Självskada hos barn
Förra året var det omkring 1 300 barn som tillfogade sig själva så svåra skador att de behövde vårdas inom slutenvården. Andelen barn som skadar sig själva har ökat de senaste åren, särskilt bland flickor i åldern 10-14 år.
Är du förälder, vän eller anhörig?
Prata med barnet, även om det känns jobbigt. Sök vård. Det finns bra behandlingsmetoder som anses hjälpa mot självskadebeteende, bland annat dialektisk beteendeterapi (DBT).
Källa: Socialstyrelsen, BUP Region Stockholm
HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.
Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.
Mind Självmordslinjen: Chatta via mind.se eller ring 901 01. Alla dagar, dygnet runt.
Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ring/sms:a 116 111. Alla dagar, dygnet runt.
Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .
Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.
Vårdguiden: Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.