Trots att det finns behandlingsmetoder som fungerar mot självskadebeteenden kan barn med de allra svåraste problemen inte ta del av dem. Behandlingarna finns ofta inte tillgängliga på barn- och ungdomspsykiatrins slutenvårdsavdelningar, och barnen anses vara för farliga för sig själva för att vårdas i öppenvården.
Men sedan två år tillbaka finns fyra vårdplatser vid BUP Stockholms heldygnsvård där de mest svårbehandlade barnen kan få hjälp. Vårdplatserna är organiserade under den nationella högspecialiserade vården för svårt självskadebeteende, dit barn från hela landet kan remitteras.
– Här får patienterna verktyg för att sluta självskada i skyddet av slutenvården. Vi hjälper dem också att få bättre rutiner för sömn, vardag och skolgång, säger Anna Berneth, specialistläkare.
Vårdplatserna står tomma
Trots att Socialstyrelsen har identifierat ett behov har den högspecialiserade psykiatrivården för barn och unga inte utnyttjats som det var tänkt. Det gäller både svårbehandlade självskadebeteenden och den nationella högspecialiserad vården för ätstörningar.
Avdelningen för svårbehandlade självskador har bara tagit emot ett tiotal barn sedan starten 2023, vilket är flera gånger färre än de fyra platserna ger utrymme för.
I klippet: Så blir barnen fria från svåra självskador – och därför står vårdplatser tomma.
Idun skadade sig själv – livet vände efter hjälp på specialklinik
Självskada hos barn
Förra året var det omkring 1 300 barn som tillfogade sig själva så svåra skador att de behövde vårdas inom slutenvården. Andelen barn som skadar sig själva har ökat de senaste åren, särskilt bland flickor i åldern 10-14 år.
Är du förälder, vän eller anhörig?
Prata med barnet, även om det känns jobbigt. Sök vård. Det finns bra behandlingsmetoder som anses hjälpa mot självskadebeteende, bland annat dialektisk beteendeterapi (DBT).
Källa: Socialstyrelsen, Region Stockholm
HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.
Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.
Mind Självmordslinjen: Chatta via mind.se eller ring 901 01. Alla dagar, dygnet runt.
Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ring/sms:a 116 111. Alla dagar, dygnet runt.
Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .
Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.
Vårdguiden: Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.