En delad bild som visar två scener. Den vänstra sektionen visar en person som håller i en ram med ett foto, stående vid ett bord med olika prydnadsföremål. Den högra sektionen visar en person som sitter ner och pratar, iförd en grå tröja och håller något mot sin nacke.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mitt barn drömde mardrömmar om att sitta fast”. Alex, 14 , lades in på BUP:s låsta avdelning i flera omgångar – hen bältades och sondmatades hundratals gånger. Till slut orkade Alex inte leva längre. Foto: SVT

Alex, 14, bältades hundratals gånger på BUP– tog sitt liv

Publicerad

Alex blev föremål för hundratals bältningar på BUP i Västerås – antalet trauman växte och hens mående försämrades. Till slut orkade Alex inte leva längre.

– Barn ska inte behöva uppleva bältningar, säger Alex mamma.

Barn som är i svälttillstånd på grund av anorexia är en typ av patienter som ofta bältas inom BUP:s slutenvård, detta för att få till sondmatning när barnen inte vill äta.

Ett av de barnen kallar vi Alex. Hen bältades hundratals gånger på BUP:s låsta avdelning i Västerås. Men behandlingen fick inte Alex att må bättre. Till slut tog hen sitt liv.

BUP i Västerås bältade barn mest i landet

Flera brister i vården av Alex

När Region Västmanland själva granskar fallet efter Alex död konstaterar chefläkaren att Alex blev föremål för ett ”mycket anmärkningsvärt” stort antal tvångsåtgärder, men drar slutsatsen att det var motiverat för att bryta svälten.

I utredningen noteras brister i journalföringen och i samarbetet mellan BUP, vuxenpsykiatrin och öppenvården. Inspektionen för vård och omsorg har kritiserat BUP:s ledning för att Alex flyttades över till en vuxenavdelning i fem dagar under vårdtiden.

BUP i Västerås har gjort flera förändringar efter Alex fall. Bland annat har man skapat en ny vårdform som är tänkt att fånga upp svårt sjuka barn när de skrivs ut från en låst avdelning.

”Varför så många bältningar?” Verksamhetschefen för BUP i Västerås svarar

BUP:s enhetschef i Västmanland, Tove Marthin, sitter på sen stol i ett konferensrum. Hon har en mikrofon fäst på kläderna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör BUP:s chef Tove Marthin svara på kritiken: ”Gjorde allt vi kunde i en extrem situation” Foto: Caroline Slotte/SVT

Vittnesmålen från BUP i Västerås

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen: Chatta via mind.se eller ring 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ring/sms:a 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

Vårdguiden: Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Här bältas barn mest

Bältning, antal åtgärder, patienter 0-17 år, per sjukvårdsregion, 2023. Antal åtgärder/100 000 invånare inom parentes.

Västernorrland: 179 (379,2)

Västmanland: 95 (162,7)

Värmland: 84 (154,5)

Halland: 75 (102,2)

Blekinge: 12 (38,7)

Stockholm: 134 (25,8)

Östergötland: 21 (21,8)

Örebro: 11 (17,4)

Södermanland: 10 (15,6)

Norrbotten: 6 (13,2)

Skåne: 37 (12,3)

Västra Götaland: 10 (2,8)

Kalmar: 4

Jönköping: 0

Uppsala: 0

Dalarna: 0

Gävleborg: 0

Jämtland: 0

Västerbotten: 0

Totalt: 690 (31,7)


Källa: Socialstyrelsen

Fotnot: Statistiken avser antalet åtgärder, alltså antalet bältningar, och inte antalet patienter som varit föremål för fastspänningar. Samma patient kan alltså förekomma mer än en gång i statistiken.

bältning inom psykiatrin

En person som tvångsvårdas i enlighet med lagen om psykiatrisk tvångsvård kan under vissa omständigheter spännas fast i en bältessäng. I bältessängen kan personen spännas fast runt armar, ben och midja.

Patienten får bara bältas om det finns en omedelbar fara för att hon eller han allvarligt skadar sig själv eller någon annan. När det gäller barn under 18 år måste vårdgivaren motivera varför andra åtgärder inte har varit tillräckliga.

Det är chefsöverläkaren som fattar beslut om bältning. Barn under 18 år får spännas fast i högst en timme åt gången.

Källa: Sveriges riksdag, Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP i Västerås bältade barn mest i landet

Mer i ämnet